Deloindom: LesnaVesna - sprehod po ljudski zakladnici

Arhitekta Eva Štrukelj in Ignacio Lopez Sola pod blagovno znamko LesnaVesna iz domačih vrst lesa izdelujeta pripomočke in dodatke za dom ter igrače.

Objavljeno
01. december 2015 15.36
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

»Vesna je v slovenskem izročilu bajeslovno bitje, podobno jagi babi, ki prebuja naravo in prinaša rodovitnost, a se razbesni na tistega, ki bi se ji drznil slediti. LesnaVesna je tu, da nas spomni na naše ljudske in prvinske korenine,« pojasnita ime svoje blagovne znamke LesnaVesna arhitekta Eva Štrukelj in Ignacio Lopez Sola. V njej nastajajo uporabni leseni pripomočki in dodatki za dom, po novem pa tudi modularni sistem igrač. Vse izdelata iz domačih vrst lesa in v domači delavnici.

Gozdni sprehod, Snežni oblaček in Zimska roža – to so imena lesenih novoletnih smrečic, ki sta jih avtorja oblikovala iz bukove vezane plošče. Zamisli in navdih črpata iz zakladnice ljudske umetnosti. V kolekciji Doma doma, ki obsega 20 različnih motivov, sta se ljudske dediščine lotila na šaljiv način. Vsak obesek, magnet ali broška je namreč tipičen slovenski ljudski motiv (lipa, Triglav, potica, štorklja, zmaj, zlatorog, povodni mož ...), opremljen s šaljivim opisom v dveh jezikih. Tudi lesene deske z imeni Prodnik, Pisanice, Moje srčece in Dota brskajo po divji naravi in babičini skrinji.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki priloge Deloindom.