Deloindom: Luči iz žagovine

Kolekcija svetil, ki sta jo zasnovala mlada oblikovalca Patric Lu in Mattias Chrisander, je narejena iz ostankov, ki nastanejo pri obdelavi in predelavi lesa – žagovine, pomešane z lepilom.

Objavljeno
02. december 2015 15.24
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

Na letošnjem sejmu Tendence, kjer nekaj prostora namenijo tudi mladim še neuveljavljenim oblikovalcem, smo si obiskovalci navdušeno ogledovali nenavadna viseča svetila, iz katerih je prihajala prijetna ambientalna osvetlitev. Večino je seveda zanimalo, iz česa so izdelane. Iz žagovine, sta odgovarjala mlada oblikovalca Patric Lu in Mattias Chrisander, iz švedskega Malmöja, kjer sta leta 2012 ustanovila tudi oblikovalski studio Múk.

Kolekcija svetil, ki sta jo poimenovala Spån, sta si zamislila iz ostankov, ki nastanejo pri obdelavi in predelavi lesa – žagovine, pomešane z lepilom. Žagovino doživljamo kot odpadek, pravita mlada oblikovalca, ki prav odpadne materiale rada spreminjata v lične izdelke. "Žagovina je kot snežinka, vsak košček je unikaten. Njegova oblika je odvisna od tega, pri kakšnem delu z lesom nastane in iz katere vrste lesa. Tako je tudi posebna vsaka luč, narejena iz žagovine," razmišljata oblikovalca Patric Lu in Mattias Chrisander.

Več o tem, kako sta mlada oblikovalca začela svojo pot in skupno ustvarjanje, preberite na www.deloindom.si.