Deloindom: Nagrajenci sejma Ambient − v ospredju domači oblikovalci

Kuhinja Smreka in Terrazzo podjetja Pohištvo Potočnik je nesporna zmagovalka letošnjega sejma pohištva Ambient.

Objavljeno
17. oktober 2014 12.19
Aleksandra Zorko, Deloindom
Aleksandra Zorko, Deloindom

Kar vse strokovne komisije, ki so ocenjevale razstavljene izdelke, so jo prepoznale kot najboljšo. Kuhinja, v kateri je oblikovalec Julijan Krapež združil slovensko tradicijo uporabe lesa s sodobnim oblikovanjem, se je rodila iz katastrofe, ki jo je v začetku leta po slovenskih gozdovih naredil žled. Smreka, ki jo je oblikovalec vzel za glavni material, je bila takrat med najbolj prizadetimi drevesnimi vrstami. V ospredju zmagovalne zgodbe je torej les, prevladoval pa je tudi v številnih drugih oblikovalskih zgodbah s sejma. Za začetek predstavljamo nagrajene izdelke.

Kuhinja Smreka in Terrazzo (na fotografiji zgoraj) je preplet dveh avtohtonih materia­lov, kot samo ime pove, smreke in teraca. »Zadali smo si nalogo, da bi iz tega materiala, ki ga je pri nas v izobilju, naredili kuhinjo. Smreki sem dodal še teraco, ker je prav tako zapostavljen, a je bil v prejšnjem stoletju precej uporabljan, znana je Plečnikova uporaba tega materiala. Zdaj postaja znova aktualen, zlasti v Švici in Avstriji je kar priljubljen,« je pojasnil oblikovalec Julijan Krapež, ki je skoraj vsako leto med nagrajenci na sejmu. Umetnim materialom ne oporekam funkcijske identitete, pravi oblikovalec, a zakaj ne bi uporabili naravnega, ki je bil nekoč uveljavljen v kuhin­jah?

Poudarek je bil na izboru razpoložljivih domačih in cenovno dostopnih materialov, uporabljena smreka namreč izvira iz savinjskih gozdov. Masivni les smreke v naravni podobi z vsemi grčami je premazan s posebnim premazom, da ne vpija in se lahko čisti, prav tako je protivpojno obdelan teraco. V otočni del kuhinje je vgrajena izvlečna miza kot dodatna delovna površina. Visoka zidna omara ima daljinsko vodena električna vrata, za katerimi je funkcionalno zasnovana notranjost.

V sklopu kuhinje sta še krušna kuhinja in preoblikovana mentrga, ki je po Krapeževih besedah tipičen ljudski pohištveni element, nekoč namenjen pripravi kruha: »Peka domačega kruha je znova aktualna, in da bi pokazali kulturo priprave kruha, smo se odločili tudi za ta samostojni element.« Posodobljena mentrga ni uporabna zgolj za gnetenje testa, ampak je priročna večnamenska omarica, v kateri so lahko shranjeni različni pripomočki. Posebno pozornost je oblikovalec namenil še ribniški suhi robi. S prodajo kuhinje v kompletu, pojasnjuje, bi tudi suha roba dobila dodano vrednost.

Kuhinjo Smreka in Terrazzo je mednarod­na strokovna komisija, ki so jo sestavljali Barbara Delucca (Italija), Rianne Makkink (Nizozemska) ter Janez Koželj, Jure Miklavc in Vladimir Pezdirc (predsednik komisije), uvrstila med Top 5 – pet najboljših in jo med njimi razglasila za najboljšo med njimi – Top of the Top. Pohištvo Potočnik je za omenjeno kuhinjo prejelo tudi priznanje Društva oblikovalcev Slovenije (v komisiji so bili Jana Mršnik, Mateja Panter in Jurij Dobrila), poleg tega ga je Gospodarsko razstavišče uvrstilo med tri dobitnike nagrade za najlepši razstavni prostor.

Več o nagrajencih in najlepših razstavnih prostorih na sejmu preberite v tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.