Deloindom: Nega hišnih ljubljenčkov − sezona bolh se še ni končala

Vlažno vreme letošnjega poletja in jeseni očitno zelo ustreza razvoju bolh.

Objavljeno
16. oktober 2014 12.51
Petra Mauer
Petra Mauer

Čeprav so mnogi prepričani, da je obdobje bolh minilo, sogovornica Viktorija Lončar iz celjske veterinarske bolnišnice za male živali Zvitorepka pojasni, da ni tako. Očitno je vlažno vreme letošnjega poletja in jeseni zelo ustrezalo njihovemu razvoju.

»Letos tudi jeseni ne mine dan, da se s strankami ne bi pogovarjali o bolhah, kožnih obolenjih, povezanih z njimi, in načinih učinkovitega odstranjevanja odraslih bolh z živali ter, kar je izredno pomembno, o odpravljanju teh zajedavcev v stanovanju,« pojasni Viktorija Lončar.

Odrasla bolha lahko kar nekaj časa preživi brez hrane, ampak samo v vlažnem okolju. Bolhe in njihove razvojne oblike se pojavljajo v našem življenjskem prostoru vse leto. Jajčeca, ki jih izležejo na žival, prosto padajo z nje v okolico, kjer se kosmatinec giblje. V zunanjem okolju preživijo tam, kjer je dovolj vlage in ni previsokih oziroma prenizkih temperatur. »Vir bolh v zunanjem okolju so senčna mesta pod grmičevjem in na nepokošenih travnikih. V stanovanjih pa se ličinke, ki se izležejo iz jajčec, zarijejo v kote, tudi v minimalne špranje v tleh, pod pohištvo, v reže sedežne garniture, preprog, ležišča živali oziroma na vsa skrita mesta, ker se lahko izognejo svetlobi. Če so torej življenjske razmere zanje neugodne, se zabubijo in čakajo več mesecev. Tako lahko bolhe v obliki bub tudi prezimijo. Ta pojav lastniki štirinožcev pogosto opazijo v svoji počitniški hišici, ki je pozimi niso obiskovali. Spomladi pa jih čaka presenečenje v obliki množice lačnih bolh, ki lahko takrat napadejo celo človeka,« poudari sogovornica.

Več o testu za bolhe in kakšna pomoč je najboljša pri bolšjih ugrizih, preberite v aktualni številki priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.