Deloindom: Odprta vrata − z razgledom na mesto

Umirjene barve, naravni materiali in lep razgled na Ljubljano, ki se razprostira vse do Gradu, je nekaj značilnosti stanovanja, zasnovanega v dveh nadstropjih, v stanovanjskem naselju Atrium.

Objavljeno
23. november 2015 12.22
Aleksandra Zorko, Deloindom
Aleksandra Zorko, Deloindom

Pod ureditev interierja se je podpisala mlada ekipa arhitektov iz studia Kreatif Design.

V tloris stanovanja, ki si ga je štiričlanska družina zaželela za svoj novi dom, pri načrtovanju opreme niso posegli, zaprli so le dodaten prehod iz predsobe v kuhinjo. Ob nakupu sta bili povsem opremljeni kopalnici in položena talna obloga iz hrastovega parketa. V spodnjem nadstropju je dnevni bivalni del, kuhinja z jedilnico in dnevna soba z izhodom na teraso, zgoraj pa so spalnica, mladinski sobi, kopalnica in garderobna soba. »Dupleks stanovanje je zasnovano kot zdaj vedno bolj priljubljeni loft, v katerem je v enem prostoru pretočno postavljenih več funkcionalnih delov, ki se lahko glede na želje in potrebe uporabnikov zlivajo v celoto,« pojasnjuje Andrej Kregar iz studia Kreatif Design.

Pri delu so izhajali iz želje lastnikov, da bi imeli v spodnjem nadstropju, poleg jedilnice, kuhinje in dnevne sobe, tudi mirnejši kotiček za delo, branje in poslušanje glasbe. Ta naj bi bil od osrednjega prostora nekoliko ločen, pa hkrati povezan z njim. Arhitekti so našli rešitev v po meri narejenem knjižnem regalu, ki sega od tal do stropa. »Ta začrta prehod med različnima funkcionalnima deloma osrednjega bivalnega prostora in ustvarja popolnoma različna ambienta, hkrati pa z odprtinami med policami in razstavljenimi objekti ohrani dovolj transparentnosti, da ne deluje moteče,« razloži Kregar. Inovativno so rešili tudi vprašanje umestitve delovne mize, ki je videti kot podaljšek police iz regala. Na njem je dovolj prostora za knjige, hkrati pa poleg delovne mize kotiček vključuje še manjši kavč, ki postane dodatno ležišče, kadar gostje na obisku tudi prespijo. Kljub regalu je arhitektom uspelo ohraniti odprt in zračen prostor.

Celotno zgodbo o ureditvi stanovanja si lahko preberete v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.