Deloindom: Odprte hiše Slovenije - festival slovenske arhitekture

Konec tedna bo za širšo javnost odprlo vrata več kot 70 izbranih zasebnih in javnih stavb, ki predstavljajo najboljšo sodobno slovensko arhitekturo.

Objavljeno
18. april 2017 16.42
A. Z.
A. Z.

Že osmič bo namreč potekal festival arhitekture Odprte hiše Slovenije (OHS). Tema letošnjega dogodka je Stavbe, energija in dobro počutje.

Odprte hiše Slovenije (OHS) so del mednarodne mreže Open House WorldWide, ki je leta 1992 začela delovati v Londonu in je zdaj razširjena že v 34 mestih po vsem svetu. Poslanstvo svetovne mreže, ki ga uresničuje tudi OHS, je približati dobro arhitekturo širšim množicam, uveljavljati odličnost v arhitekturni stroki in visoke standarde v praksi. S tem nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

V Sloveniji festival deluje od leta 2010. Od takrat so za javnost odprli več kot 474 objektov in pripravili več kot 100 spremljevalnih dogodkov, ki si jih je ogledalo skoraj 17.000 ljudi. Letos je na razpis OHS prispelo 69 projektov. Objekte, ki jih bodo predstavili, je izbral strokovni odbor, ki ga sestavljajo Maja Vardjan, arhitektka in kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v MAO, Nika Grabar, arhitektka s fakultete za arhitekturo v Ljubljani, Mitja Škrjanec, krajinski arhitekt (Ureditev okolice), Pippo Ciorra, arhitekt in glavni kustos za arhitekturo v muzeja MAXXI iz Rima, in Vesna Misjak, arhitektka, članica OHS.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki priloge Deloindom.