Deloindom: Ogrevanje − potratni sistem zamenjajmo z varčnejšim

Kateri trije ogrevalni sistemi so najbolj potratni in zakaj? S katerimi tremi najbolj energijsko učinkovitimi in gospodarnimi jih lahko zamenjamo?

Objavljeno
08. september 2014 12.47
 Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Tisti, ki se ogrevajo z utekočinjenim naftnim plinom, električno energijo ali kurilnim oljem, bodo za to v prihajajoči kurilni sezoni odšteli največ, najmanj pa tisti, ki se ogrevajo s toplotno črpalko ali lesno biomaso, je mogoče razbrati iz tabele, ki smo jo objavili v prejšnji številki Delaindom. Ali zamenjati potratni ogrevalni sistem ali ne torej ni več vprašanje, vprašanje pa je, s katerim varčnejšim sistemom ga zamenjati.

Možnosti je veliko, najti optimalno rešitev pa ni tako preprosto, saj ima vsak ogrevalni sistem svoje zakonitosti, ki jih je treba upoštevati, medtem ko investitorji prepogosto gledajo predvsem na začetni strošek. Cena za prenovo ogrevalnega sistema je sicer pomemben dejavnik, a še zdaleč ne edini, ne nazadnje se je v praksi že velikokrat pokazalo, da so rešitve, ki zahtevajo manjšo naložbo, praviloma manj varčne. Med seboj ne smemo primerjati samo cene na enoto goriva ali ogrevalnih naprav, pri ekonomiki naložbe moramo upoštevati ogrevalni sistem in njegovo delovanje kot celoto. Povedano drugače: ne gre primerjati samo višino naložbe, ampak tudi stroške vzdrževanja ogrevalnega sistema in stroške za porabljeni energent v življenjski dobi sistema.

Kako zmanjšati porabo energije za ogrevanje in s tem stroške, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.