Deloindom: Praznična dekoracija - advent malo drugače

Ljubitelji naravnih materialov lahko ob pomoči najmlajših izdelajo venček, tistim, ki ne prisegate na klasiko, bo morda zanimiv svečnik drugačne oblike, nazadnje pa vam ponujamo še igriv recept za »advent v kozarcih«.

Objavljeno
24. november 2015 16.08
Tjaša Rifelj
Tjaša Rifelj

Adventni venčki so sestavni del decembrskega časa, simbol pričakovanja in nepogrešljiv del novoletne dekoracije. Hkrati pa je izdelovanje okrasja doma lep razlog za druženje in ustvarjanje v krogu družine. Ljubitelji naravnih materialov lahko ob pomoči najmlajših izdelajo venček, tistim, ki ne prisegate na klasiko, bo morda zanimiv svečnik drugačne oblike, nazadnje pa vam ponujamo še igriv recept za »advent v kozarcih«.

Venček iz naravnih materialov

Venček je zasnovan tako, da ga lahko obesimo na vrata, prislonimo ob steno, če pa se nam zahoče prazničnega ozračja v soju svečk, ga položimo na mizo in na lesene podstavke, nalep­ljene na obroč, postavimo mini čajne svečke. Ko dogorijo, jih preprosto zamenjamo.

Potrebujemo:

  • naravni material (želodi, orehove lupine, lešniki, cimetove palčke, janeževe zvezdice, manjši storži, vejice, mah)
  • lesene ploščice, nažagane iz veje s premerom čajne svečke
  • dekorativni material (okrasni trak, mini zlati zvončki)
  • obroč iz slame za osnovo
  • zlato in belo akrilno barvo
  • lepilno pištolo
  • bele čajne svečke

Ker gre za praznični čas, nekatere plodove pobarvamo z zlato akrilno barvo. Kapice želoda kličejo po zlati preobleki, storžki pa so dobili bele obrobe, kar spominja na zimski čas. Iz debelejše veje nažagamo več tanjših kolobarjev. Štirje naj bodo v velikosti čajne svečke, drugi so lahko manjšega premera. Ves naravni material z lepilno pištolo lepimo na osnovo, ki jo izdelamo sami iz vej ali uporabimo že narejen obroč iz slame. Izrezane kolobarje v velikosti čajnih svečk prilepimo vodoravno na podlago, manjše dodamo med dekoracijo. Po dve in dve cimetovi palčki navzkrižno prilepimo, zvežemo z dekorativnim trakom in dodamo zvonček. Nanašanje in lepljenje materiala je seveda najbolj zabaven del, pri katerem naj se pokažejo naša neomejena domišljija, ustvarjalnost in veselje pri delu.

Navodila za preostali dve praznični dekoraciji in nazorne fotografije najdete v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.