Posebnost vode, ki jo uporabljajo za viskije, je v tem, da steče skozi šotni mah, s čimer se očisti primesi. Že Egipčani so vedeli, da je voda za pitje najboljša tam, kjer na obrežju rastejo vlagoljubne rastline. Na prečiščevalnih zmogljivostih tega naravnega filtra temeljijo tudi rastlinske čistilne naprave, ena izmed možnosti predelave odpadnih voda iz gospodinjstev, kjer ni urejenega kanalizacijskega sistema. O njihovem delovanju smo se pogovarjali z biologom Martinom Vrhovškom iz podjetja Limnos.
Podjetje se ukvarja z ekoremediacijami, ponovnim vzpostavljanjem ravnovesja v okolju z naravnimi metodami, v sklop katerega spadajo tudi rastlinske čistilne naprave (RČN), in razvojno-raziskovalnimi projekti s tega področja. V Sloveniji je približno 120 RČN z zmogljivostjo od 4 do 1000 populacijskih enot, PE (ena ustreza odpadni vodi za eno osebo), največja na svetu lahko prečisti odpadno vodo 20.000 ljudi. Po sogovornikovih besedah se prilagodljivost njihove zmogljivosti najbolj pokaže v turističnih naseljih in kampih, ki pozimi »proizvedejo« precej manj ali celo nič odpadne vode.
Celoten intervju si lahko preberete v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.