Laiki, pa tudi marsikateri ljubiteljski sadjar radi pripišejo debelino sadežev iz profesionalnih nasadov pretiranemu gnojenju in urejenemu namakanju, vendar skrivnost kakovostnih plodov niso ne gnojila ne voda, temveč pravilno doredčevanje. Prav začetek junija, potem ko drevo samo odvrže del presežnih plodičev, je pravi čas, da preostale ročno razredčimo.
Naravnost »čudežno« debelitev preredčenih plodov, ki se bo začela približno štirinajsti dni pred dozorelostjo, bomo imeli najprej možnost opazovati pri marelicah in breskvah, pravi Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije.
Po priporočila za kakovosten pridelek, ki ga lahko dosežemo še z drugimi sadjarskimi opravili v tem času, smo se odpravili, kot že velikokrat doslej, v inštitutove nasade na Brdo pri Lukovici. Junij je v sadovnjaku čas najbolj bujne rasti, ko so zelo pomembni tudi preprečevanje bolezni in nadzor škodljivcev, skrb za prehranjenost drevesa, pri mladih drevesih pa tudi za to, da se bodo razrasla v pravilno obliko. Zdravstveno varstvo rastlin nikakor ne pomeni le škropljenja, ki se mu želimo v domačem sadovnjaku kar najbolj izogniti, veliko lahko naredimo tudi z vzdrževanjem čistega kolobarja pod drevesi, s čimer preprečujemo koreninske bolezni, poleg tega izboljšamo prehranjenost drevesa in oskrbljenost z vodo. Pri tem sta najpomembnejši pletje in plitvo okopavanje tal pod krošnjo.
Pojasnila z nazornimi fotografijami o opravilih in dogajanju v sadovnjaku v tem času najdete v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.