Deloindom: Spomladanske čebulnice − sadimo, ko odpada listje

Kako izbrati dober sadilni material, kako pripraviti zemljo in kako jih oskrbeti do pomladi.

Objavljeno
13. oktober 2014 23.39
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Ko se začne vrt jeseni počasi prazniti, pride čas za sajenje tulipanov, narcis in vseh drugih čebulastih znanilcev pomladi. Prve tedne po prihodu suhih čebulic v vrtnarske trgovine je izbira največja, zato se izplača z nakupom pohiteti, s sajenjem pa še malce počakati, saj je zemlja še vedno precej topla.

Zaradi muhavosti vremena z veliko padavinami so se letos začeli vrtovi prazniti prej kot ponavadi, saj je vlaga zdravju številnih vrtnin in cvetic slabo dela. Zelo mokra zemlja in razmeroma visoke temperature pa tudi niso najboljša popotnica za čebulnice, ki naj bi se na gredicah ukoreninile pred zimo. To poimenovanje uporabljamo za vse rastline s podzemnimi organi za kopičenje hrane, najsi imajo prave čebule z luskolisti, ki spominjajo na jedilno čebulo, gomoljčke, kakršne srečamo pri pomladanskih vetrnicah ali jaricah, ali odebeljeno koreniko. Skoraj vse, razen zelo redkih izjem, potrebujejo za zdravo rast odcedno zemljo. Zastajanje vode je njihov največji sovražnik, zaradi tega ne bodo rasle in cvetele, kot bi si želeli, oziroma celo zgnile.

Več o izbiri čebulnic in pripravi gredice ali sajenju na trato preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.