Deloindom: Svetila - ambientalna osvetlitev za prijetno vzdušje

Možnosti za ustvarjanje prijetnega ambienta je ogromno, saj je svetilk, ki oddajajo nežno, pridušeno svetlobo, res veliko.

Objavljeno
21. december 2015 10.17
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

V prazničnem decembru se vse vrti okrog luči. Mesta ob večerih zaživijo v drugačni podobi, ki jo ustvari na tisoče lučk, te so tudi del domače praznične dekoracije. Vse skupaj pa pripomore k prijetnejšemu preživljanju časa, ko so dnevi kratki in jih pogosto ovijajo oblaki in megla. Ambientalna osvetlitev je eden od sestavnih delov zasnove osvetlitve notranjih prostorov.

Svetila so pomemben del arhitekture prostora, saj nanj vplivajo s svojo obliko in svetlobo, ki jo oddajajo, vplivajo pa tudi na naše počutje. Na splošno velja, da naj bo osvetlitev zasnovana na več virih in tipih svetil. Več ko je različnih virov svetlobe, več različnih ambientov lahko ustvarimo. Na to vpliva namembnost prostora, saj definira potrebo po količini svetlobe v njem. Poleg splošne in namenske osvetlitve je pomembna tudi ambientalna, ki je ponavadi umirjena in pridušena. Po svoji funkciji je nasprotna splošni osvetlitvi. Splošna je namenjena enakomerni in intenzivni osvetlitvi prostora in navadno ne ustvarja izrazitih senc ter kontrastov med osvetljenimi in neosvetljenimi predmeti, medtem ko je ambientalna namenjena ustvarjanju prav teh. Z ambientalno osvetlitvijo ustvarimo posebno razpoloženje, z njo prostor postane lepši, poudarimo posamezne elemente v njem, hkrati pa lahko deluje dekorativno, ko sta zanimiva svetilka sama po sebi in učinek, ki ga naredi. Pravzaprav je ambientalna vsaka osvetlitev, ki ni funkcionalna. Na splošno sooblikuje prostor in ustvarja vzdušje, zato je praviloma nežnejša. Večinoma se zanjo uporablja topla bela barva svetlobe ali celo barvna svetloba. Ambientalna osvetlitev je lahko vključena ves čas, poseben učinek pa bo imela v času, ko dnevne svetlobe primanjkuje.

Več o ambientalni osvetlitvi si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.