Deloindom: Trajnice delimo, ko je rastlina še v formi

V čem je prednost jesenskega sajenja trajnic, kdaj jih zasajamo in kakšno oskrbo potrebujejo jeseni.

Objavljeno
04. september 2014 12.55
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

S krajšimi dnevi se čas najbujnejšega razcveta trajnic na vrtovih poslavlja, zato pa lahko v spokojni svetlobi občudujemo barvanje hermelikinih socvetij, ponosne vratove jesenskih anemon, priklanjanje trav v vetru, kmalu se bo razprla barvna pahljača jesenskih aster. Zelnate trajnice so se za letos razrasle do končne velikosti, z odstranjevanjem odcvetelih in poškodovanih delov jim ohranjamo privlačnost, v prihodnjih tednih pa bo čas za njihovo delitev in razsaditev.

Za začetnike bo to priložnost, da razredčimo goščavo tam, kjer smo pregosto sadili, in z delom tistega, kar smo spomladi nosili na kupček, razveselimo znance, starejši mački pa se bodo lotili delitve in presajanja trajnic, ki potrebujejo pomladitev. Za ljubitelje brez izkušenj je prednost jesenskega sajenja v tem, da zdaj kupljene rastline v lončkih lepo kažejo svoje lastnosti, zato jih je na gredah lažje razporediti. Dokler imamo njihovo razrast in obliko še pred očmi, je čas idealen, da mednje nasadimo čebulnice. S spomladi cvetočimi bomo tako zapolnili takrat še prazna mesta na gredicah, s pozneje cvetočimi luki pa barvno ubrali in po višini razgibali nasad.

Več o tem, zakaj delimo, redčimo, presajamo in kakšen je postopek, preberite v tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.