Deloindom: Vhodna vrata - vedno več elektronike

Preverili smo, na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izbiri in kakšne so novosti na tem področju.

Objavljeno
25. november 2015 12.18
Katja Žnidar
Katja Žnidar

Vhodna vrata so ogledalo doma, a ne gre le za prvi stik s prostorom, v katerega vstopamo. Poleg zvočne in toplotne izolacije je njihova glavna naloga varovanje pred nepovabljenimi gosti.

Po podatkih policije in služb, ki se ukvarjajo s popravili po vlomih, se kar 90 odstotkov vlomov zgodi skozi vrata. Vlomilci največkrat nasilno vstopijo v tiste objekte, ki so že na prvi pogled manj zavarovani – odpor običajnih vrat z enotočkovnim zaklepanjem lahko brez zahtevne opreme in brez večjega hrupa premagajo v nekaj sekundah. In nasprotno – več dela ko bodo imeli, manjša je verjetnost, da se bodo odločili za vlom. Od njihove namere jih tako lahko odvrnejo že najbolj osnovni varnostni ukrepi, kot so močna protivlomna vrata. Preverili smo, na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izbiri in kakšne so novosti na tem področju.

Stanovanje ali hiša

Vhodna vrata za hišo ali stanovanje se razlikujejo tako po odpornosti materialov, izolativnosti kot po varnosti, precejšnja je tudi vizualna razlika. Bogdan Vitanc iz podjetja Matjaž pojasni, da so vhodna vrata za hišo konstrukcijsko močnejša – najnovejši trendi denimo narekujejo, da so aluprofili ojačani s karbonskimi vlakni, kar pomeni tudi boljšo toplotno izolativnost, močnejši so tudi tečaji in večtočkovna ključavnica. Vhodna vrata, primerna za stanovanja v večstanovanjskih objektih, so po njegovih besedah lažja in imajo preprostejše varovanje, saj je osnovno varovanje zagotovljeno že pri vhodu v objekt, večji poudarek pa je na zvočni izolativnosti in protipožarni varnosti. Preprostejša so tudi po videzu – vhodna vrata stanovanj so večinoma gladka, brez motivov in zasteklitve. Pri videzu hišnih vhodnih vrat je možnosti več, saj so na izbiro različne kombinacije materialov in barv, pa tudi zasteklitve (nad- in obsvetloba).

Kako izbrati prava vrata in kakšne so novosti na področju njihovega upravljanja, preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.