Deloindom: Mansarde − Strešno okno ali frčada?

Kako načrtovati ustrezno osvetlitev doma pod streho, kakšne rešitve obstajajo in kaj vse omogočajo sodobna strešna okna.

Objavljeno
13. oktober 2014 11.21
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Za udobno in prijetno bivanje v mansardi je poleg premišljene razporeditve prostorov nepogrešljiva ustrezna naravna osvetlitev. Tu se marsikdo znajde v dvomih: strešno okno ali frčada? Z vidika svetlobe je vgradnja strešnega okna boljša izbira, če pa v mansardi primanjkuje višine in ni možnosti za dvig kolenčnega zidu, potem je smiselno razmisliti o frčadi.

Ne glede na to, za katero možnost se odločimo, za strešno okno ali frčado, velja upoštevati pravilo, da mora površina vseh okenskih površin v bivalnih prostorih zavzemati 20 odstotkov tlorisne površine prostora. Seveda je tej zahtevi lažje zadostiti s strešnimi okni, skozi katera pride v prostor občutno več naravne svetlobe kot skozi vertikalna okna v frčadi, pravijo v Veluxu: »Vpadni kot svetlobe, ki v prostor prihaja skozi strešno okno, je zaradi poševne lege strehe veliko večji kot pri vertikalnem oknu. Strešno okno tako trikrat bolje osvetli prostor kot vertikalno okno enakih mer.«

Več o tem, zakaj za frčado potrebujemo gradbeno dovoljenje in kako ustrezno porazdeliti naravno svetlobo, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.