Iz nove številke revije Deloindom+: Na majhnem, na svojem

Od 10. septembra je naprodaj nova številka revije Deloindom+. Tokrat smo pod drobnogled vzeli majhna stanovanja.

Objavljeno
17. september 2014 16.29
K. N. M., Deloindom
K. N. M., Deloindom

Na ovinku poti na Ljubljanski grad stoji čez 400 let stara hiša, ki je, po legendah sodeč, nekoč bila dom ljubljanskih mestnih sodnikov. V njej je zdaj več ateljejev in stanovanj, med katerimi je bilo eno, pritlično, pred kratkim obnovljeno v prijetno garsonjero z umetniškim ateljejem v kleti.

Ob začetku prenove ni bilo povsem jasno, kakšen bo namen prostorov; odločitev, da bo v njih manjše stanovanje, je padla šele po gradbeni sanaciji. Arhitekta Nataša Pavlin in Aleksander S. Ostan sta zasnovala fleksibilen prostor, v katerem so ohranjeni stari elementi hiše, sodobni detajli pa usklajeni z izbranimi barvami in dekorativnimi predmeti. Ambient je takoj pritegnil metropolitanskega umetnika iz Amerike, ki v stanovanju zdaj prebiva. Glavni prostor garsonjere je le z dvema starima omarama predeljen v večji sprednji, bivalni in manjši zadnji, spalni del. Sprednji je osvetljen z več naravne svetlobe, zato je v njem salonska mizica za delo in druženje, poleg nje pa še vabljiv sedežni kotiček. Dolga lamela kuhinje ločuje spalni del od bivalnega. Kuhinja je sodobno oblikovana in glede na majhnost osrednjega prostora (32 kvadratnih metrov) precej prostorna. Njeno zadnjo »steno« tvorita hrbtni strani obeh velikih starih omar, ki se odpirata proti intim­nemu spalnemu brlogu, umeš­čenemu na podij.

V novi izdaji revije Deloindom+ predstavljamo dve majhni stanovanji in le 45 kvadrat­nih metrov veliko hišo, preberite pa tudi pogovor s Tadejem Juranovičem, absolventom arhitekture, ki z dekletom biva v brunarici s tridesetimi kvadratnimi metri tlorisa. Opaža, da se ljudje v svojem domu pogosto obdajo s kramo, zaradi katere postanejo zlasti majhna stanovanja pretesna, natlačena in nepregledna, a se mnogi ne zavedajo, kaj je razlog, da se v njih ne počutijo dobro. Sogovornik med drugim pravi: »Pogosto se vselimo v opremljeno stanovanje, v katero je pohištvo naneseno z vseh vetrov. Predvsem moramo kakšno stvar odstraniti, kose, ki se po barvi, materialu ali obliki preveč razlikujejo, pa uskladiti. Vendar ne pozabimo, da so tudi izjeme včasih dobrodošle. Izbiramo opremo podobnih odtenkov barv in oblik – s tem uglasimo videz.«

Več o vsebini septembrske številke revije Deloindom+ si preberite na www.deloindom.si.