Izšel je novi Deloindom+: Majhna stanovanja

V tokratni izdaji revije Deloindom+, ki je izšla danes, smo pod drobnogled vzeli majhna stanovanja.

Objavljeno
09. september 2014 15.14
K. N. M., Deloindom
K. N. M., Deloindom

Opremiti skopo odmerjene kvadratne metre, včasih jih je le 25, 30, je lahko prav poseben izziv. Ni lahko vsega, kar potrebuješ, ali vsaj misliš, da potrebuješ, postaviti, razporediti, združiti in hkrati razmejiti na majhni površini. Zbrali smo nekaj idej in nasvetov arhitektov, ki jih morda velja upoštevati.

Veliko domišljije in iznajdljivosti, predvsem pa improvizacije je potrebne. Denarja tudi? Lahko, ni pa nujno. Seveda je neizmerno bolj preprosto, če je denarja toliko, da lahko vso opremo naročiš pri različnih mizarskih mojstrih, ki ti jo naredijo po meri in izkoristijo vsak razpoložljiv kotiček. Še lažje je, če lahko v projekt opremljanja vključiš arhitekta, ki bo našel in uporabil tudi tiste kotičke, ki jih sam ne vidiš. Lahko pa se pokaže vse prej omenjeno: domišljija, iznajdljivost in sposobnost improvizacije. Nekaj kupiš, morda lično, prav za majhna stanovanja zasnovano kuhinjsko nišo in ji pri kak­šnem od velikih mednarodnih pohištvenih trgovcev poiščeš zanimivo mizo z dvema stoloma. Morda, kot radi rečejo mladi, iz čisto drugega filma. Lahko sta tako različni, kuhinja in miza namreč, da sta prav zato kot ustvarjeni druga za drugo. Nekaj narediš sam. Pobarvaš stene in nanje priviješ police, namesto pregrade obesiš zaveso, za njo postaviš posteljo, ki po potrebi postane kavč. Temu dodaš star fotelj, ki ga je nekdo zavrgel, čeprav je potreboval le novo oblazinjenje in prevleko v živih barvah. Na bolšjih trgih, podstrešjih in v garažah se najde še veliko drugega, zelo uporabnega. O marsikateri stvari, ki si je bil vajen doma, v večjem stanovanju ali celo hiši, pa ugotoviš, da je ne potrebuješ. Da je bolje nekaj manj opreme in več prostora, svetlobe. Namesto predalnika bodo boljše police, pod njimi pa velika vedno zelena lončnica. Še posebno če ti pičli kvadrati nimajo balkona.

V tokratnem Deluindom+ vas čaka še veliko drugega zanimivega branja in lepih fotografij. Koščke svojega življenja nam je tokrat predstavila igralka Tjaša Železnik, na obisk smo se podali na kmetijo v osrčju dolenjskih gričev k zeliščarju Jožetu Majesu, z okrasnimi luki smo zasadili očarljive cvetlične grede in si ogledali zanimiv park Tal 2000. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega oblikovanja, saj predstavljamo oživljene kultne stole Nika Kralja in se spominjamo zgodovine najboljšega oblikovanja na naših tleh, ki so ga v zadnjih 50 letih izbrale in nagradile strokovne žirije Bienala industrijskega oblikovanja.

Nova številka revije Deloindom+ je naprodaj od 10. septembra dalje. Več o vsebini preberite na wwww.deloindom.si.