Izšel je novi Deloindom+: Obnovljene stare hiše

Danes je izšla nova številka revije Deloindom+. Tokrat smo pod drobnogled vzeli obnovljene stare hiše.

Objavljeno
08. oktober 2014 11.08
K. N. M., Deloindom
K. N. M., Deloindom

Hiše, ki so jih gradili naši predniki, so zdaj bolj ali manj ohranjene ali propadajoče, a vse po vrsti predstavnice slovenske kulture, identitete in dediščine. Od sodobnih se ne razlikujejo le po videzu, temveč predvsem po izvoru.

Nove so globalne, zato, razen redkih izjem, nikoli ne bodo naša identiteta. Iz njih kriči globalna kultura, zgodbe pripovedujejo v globalnem jeziku, v njih so vgrajeni globalno znanje in spretnosti, globalni materiali. Globalna identiteta, če želite. Morda, a le morda, s tem ni nič narobe, svet se pač vrti globalno in mi z njim. A ne vemo zagotovo, kaj to pomeni za zanamce.

Ne prepustimo teh dragocenih starih hiš zobu časa, ki bo izbrisal velik del dediščine in ga pahnil v pozabo. Spremenimo tudi miselnost, ki je še vedno precej zakoreninjena v naših glavah, da stara hiša ni nič vredna, da je z njo en sam križ, tisti, ki živi v njej, čeprav jo je obnovil še tako skrbno in v duhu časa njenega nastanka, pa revež, slab gospodar, ki si ne more privoščiti nove.

Vsaka ohranjena in obnovljena stara lepotica stokrat poplača trud, ki ga vložimo vanjo. Svojim prebivalcem vrača z dušo, ki so ji jo vtisnili stari mojstri, rokodelci, celo kiparji in slikarji, in so jo za njimi negovali njeni prvi prebivalci, pa naj so bili garaški kmetje ali izobraženi, svetovljanski meščani. Poplača tudi z naravnim bivalnim okoljem, ki ga ustvarjajo nekoč brez izjeme naravna gradiva. Za naše kraje tako značilni les, kamen, glina.

Preberite zgodbe treh lastnikov, ki so se odločili ohraniti staro stavbno dediščino. Dva v obnovljenih lepoticah zdaj živita, tretji pa je v njej uredil prijeten družinski hotel. Pogovarjali smo se tudi s strokovnjakinjo za obnovo stavbne dediščine, dr. Živo Deu, ter z restavratorjem, ki predano obnavlja stare kose pohištva. Novi Deloindom+ prinaša tudi jesenske zgodbe z vrta, predstav­lja krizantemo, raziskuje življenje kultnega finskega oblikovalca Alvarja Aalta, odpira vrata sodobnega milanskega stanovanja ter brska za različnimi domiselnimi in ličnimi predmeti, s katerimi lahko doma pričaramo jesenski ali nagajiv pridih.

Nova številka revije Deloindom+ je v prodaji od srede, 8. oktobra 2014. Nanjo se lahko naročite, če pokličete na brezplačno številko 080 11 99 ali pišite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..