Predstavitvena informacija

Če želite, da otroci razvijejo te 4 veščine, jih vključite v kuhanje

Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli. Kot da to ni dovolj velika nagrada za starše, se otroci s kuhanjem tudi učijo.

Objavljeno
25. avgust 2020 15.45
Posodobljeno
25. avgust 2020 15.54
Kuhanje je odličen način za kakovostno preživljanje časa z otroki. FOTO: SPAR
S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa lahko razvijejo še 4 pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. 

Kuhanje je odličen način za kakovostno preživljanje časa z otroki. Res, da se bo priprava obroka zaradi tega nekoliko zavlekla, a hitro se lahko zgodi, da boste prek kuhanja z otroki tudi vi začeli še bolj uživati v pripravi dnevnih obrokov.

Otroci se kuhanja učijo tudi v šolah. V slovenskih osnovnih šolah že 9. leto zapored poteka projekt Kuhnapato. Osnovnošolci v sklopu projekta kuhajo po receptih naših prednikov, pri čemer uporabljajo lokalne in sezonske sestavine. V preteklem šolskem letu so posebno pozornost posvetili tudi gospodarnemu ravnanju s hrano in se učili, kako pri kuhanju zavreči čim manj hrane. 

 

Med igro in disciplino 

Kuhanje je zanimiva reč. Od vas včasih zahteva, da natančno sledite receptu in upoštevate vsak korak, že v naslednjem trenutku pa se lahko igrate z različnimi okusi in teksturami. Če dobro premislite, je to idealna aktivnost za otroke, saj novo znanje pridobivajo prek igre. Poleg tega, da se naučijo sodelovati pri kuhanju, pa razvijejo tudi 4 pomembne življenjske sposobnosti oz. veščine. 
 

1.    Motorične sposobnosti

Otroci vseh starosti s kuhanjem razvijajo svoje motorične sposobnosti. Starejši otroci, ki lahko v kuhinji že pomagajo z noži, krepijo fino motoriko in koordinacijo med očmi in rokami. Seveda je pri tem pomembno, da zahtevnost nalog postopoma stopnjujte. Najprej naj kot pravi kuharski pomočniki lupijo krompir in korenček, postopoma pa jim dajte vedno bolj zahtevne naloge. Od rezanja na kocke pa vse do sekljanja. 

Projekt Kuhnapato že tretjo leto ponosno podpira SPAR Slovenija, ki mladim kuharjem priskrbi kakovostne sestavine, iz katerih ustvarjajo okusne jedi po receptih iz lokalnega okolja, priskrbi pa jim tudi kuharske kape in predpasnike. 


Pri mlajših otrocih je drugače. Najmlajši otroci motorične sposobnosti razvijajo že s preprostim dotikanjem različnih sestavin (sladkorja, moke, ajdove kaše, jogurta …), nekoliko večji s tehtanjem, odmerjanjem in mešanjem, prav vsi pa s kreativnimi nalogami, kot je krašenje piškotov in tort. Opazujte, kako radovedno, a negotovo bodo nalogo začeli in kako suvereni bodo hitro postali pri vsaki od njih. 

image
FOTO: SPAR

 

2.    Komunikacijske sposobnosti 

Tudi pri komunikacijskih sposobnostih je vse odvisno od starosti. Najmlajši otroci s kuhanjem predvsem spoznavajo različne sestavine in tako bogatijo svoj besedni zaklad. Pri starejših otrocih je zgodba drugačna. Če pri kuhanju sodeluje več oseb – tudi če ste to le vi in vaš otrok –, je to priložnost, da se otrok nauči jasnega izražanja svojih želja (in zahtev).

Komunikacija med sovrstniki je ključnega pomena tudi pri projektu Kuhnapato. Učiteljice in vodja projekta otroke namreč spodbujajo, da usvojeno znanje prenesejo na sošolce. »Najpomembnejših življenjskih veščin se ne naučimo le s knjigo, ampak jih pridobimo predvsem z izkušnjami. Komunikacija z drugimi ljudmi je prav gotovo ena takšnih,« pravi Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato. 

Recepte, po katerih kuhajo otroci, lahko najdete na Sparovi spletni strani


3.    Organizacijske in vodstvene sposobnost

Pri kuhanju z otroki boste organizacijo in vodenje sprva prevzeli sami, sčasoma pa lahko to nalogo počasi prepustite njim. Otroci naj sami poiščejo recept, po katerem bi želeli kuhati. Pred kuhanjem naj pripravijo nakupovalni seznam in v trgovini skupaj poiščite manjkajoče sestavine. V kuhinji se nato prelevite v njihovega pomočnika – izkušnja, da trud in delo pripeljeta do napredovanja, je namreč tudi pomembna motivacija za preostale aktivnosti, v katerih se otroci udejstvujejo. 

V sklopu projekta Kuhnapato otroci kuhajo z izdelki kakovostne znamke SPAR, med katerimi najdete tudi mnogo izdelkov slovenskega porekla. 

 

4.    Sposobnost reševanja problemov

V življenju so nepredvidljive situacije pogoste. Takrat je treba znati improvizirati in težavo čim bolj mirno rešiti. Kuhinja, ker so nerodni pripetljaji praktično doma, je idealen poligon, na katerem lahko otroci (in odrasli) krepijo svojo sposobnost reševanja problemov. 

Ko kipi mleko, je treba reagirati hitro, ko ugotovite, da je jed preslana, je treba poiskati način, da slanost ublažimo. Večkrat ko se otrok sreča z nepredvidljivo situacijo, manjša je verjetnost, da bi ga vrgla iz tira in ta sposobnost je zares neprecenljiva.
 

Izziv za vas in vaše otroke

Da ne bo ostalo le pri besedah, je tu izziv, s katerim lahko prebrano prenesete v prakso. Učenci iz OŠ Središče ob Dravi so v okviru projekta Kuhnapato spekli jabolčne rožice, ki so značilne za štajersko regijo. Da lahko jabolčne rožice spečete tudi vi, so za vas napisali naslednji recept. 

Vse recepte, po katerih kuhajo osnovnošolci v sklopu projekta Kuhnapato, lahko najdete na Facebook strani Spar Slovenija in na www.spar.si


image
FOTO: SPAR


JABOLČNE ROŽICE

Sestavine za testo:

30 dag pirine moke
2 žlici masla
1 jajce
1 žlica belega vina
ščepec soli

Sestavine za nadev:
4 jabolka
1 žlička cimeta
20 dag skute
1,5 dl kisle smetane
ščepec soli
sladkor po želji ali za posip
10 dag stopljenega masla za preliv

Postopek: 
V večji posodi zmešamo sestavine za testo. Mesimo z rokami, da masa postane voljna, nato jo pustimo počivati (lahko tudi v hladilniku) vsaj pol ure. Jabolka olupimo in naribamo ter malce odcedimo. Zmešamo jih s cimetom in po želji s sladkorjem. V drugi posodi zmešamo skuto, smetano in sol. Testo razvaljamo 2–3 mm na tanko in premažemo s skutno maso. Čez potresemo jabolka in zavijemo. Zavitek razrežemo na približno 4 cm debele rezine in jih polagamo vodoravno na pekač. Prelijemo jih s stopljenim maslom. Pečemo pri 180 stopinj Celzija približno pol ure. Pečene lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

Kam pa z jabolčnimi olupki? V ventilacijski pečici iz njih naredimo jabolčni čips.