- cel očiščen kunec (približno 1,5 kg)
- malo maščobe, 2 žlici bele moke
- 3 čebule, 3 korenčki
- strok česna, lovorov list, timijan, sol, po želji šetraj
- 10 poprovih zrn, 10 celih klinčkov
- nekaj žlic kisa ali kozarec belega vina
Priprava:
- Čebulo in korenček narežemo, stresemo v lonec in dodamo maščobo.
- Potem na deski razkosamo meso.
- Pristavimo čebulo; med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo.
- Prilijemo vodo do polovice, dodamo vse začimbe in še 2 žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le počasi vre, in pokrito kuhamo 40 minut.
- Zatem iz lonca postopno jemljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. Zdaj omako potresemo z moko, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo.
- Bakalco ponudimo s kuhanimi mlinci in zeljno solato.
Naredimo vnaprej: Zelo priporočam; naslednji dan je celo boljšega okusa. Mogoče bi veljalo razmisliti o dvojni količini, da jo boste imeli še za kak drug dan. Zamrznjeni paketki pripravljene mesne omake pogosto rešujejo časovno stisko.
Namig: Tradicionalno sicer bakalco ponudimo z žlikrofi. Tokrat naj bodo mlinci - skuhajte jih dvojno količino in polovico prihranite za jutri.
Ali veste: Bakalca je znana mesna omaka iz koštrunovega mesa. To je težko dobiti, zato jo na Idrijskem, od koder izhaja ta jed, največkrat pripravljajo iz jagnjetine. V mestih je še to težavno, zato obstaja alternativa s kunčjim mesom. Karkoli boste dobili, omaka bo izvrstnega okusa.
Nasvet: Iz kosti skuhajte jušno osnovo.
Priporočamo še: Zajec v lovski omaki.