Četrtkov namig za kosilo: Bakalca iz kunčjega mesa

Skuhajte vnaprej. Priprava: 15 minut; čas kuhanja: 50 minut. Dober tek!

Objavljeno
15. marec 2018 12.23
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • cel očiščen kunec (približno 1,5 kg)
  • malo maščobe, 2 žlici bele moke
  • 3 čebule, 3 korenčki
  • strok česna, lovorov list, timijan, sol, po želji šetraj
  • 10 poprovih zrn, 10 celih klinčkov
  • nekaj žlic kisa ali kozarec belega vina

Priprava:

  1. Čebulo in korenček narežemo, stresemo v lonec in dodamo maščobo.
  2. Potem na deski razkosamo meso.
  3. Pristavimo čebulo; med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo.
  4. Prilijemo vodo do polovice, dodamo vse začimbe in še 2 žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le počasi vre, in pokrito kuhamo 40 minut.
  5. Zatem iz lonca postopno jemljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. Zdaj omako potresemo z moko, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo.
  6. Bakalco ponudimo s kuhanimi mlinci in zeljno solato.

Naredimo vnaprej: Zelo priporočam; naslednji dan je celo boljšega okusa. Mogoče bi veljalo razmisliti o dvojni količini, da jo boste imeli še za kak drug dan. Zamrznjeni paketki pripravljene mesne omake pogosto rešujejo časovno stisko.

Namig: Tradicionalno sicer bakalco ponudimo z žlikrofi. Tokrat naj bodo mlinci - skuhajte jih dvojno količino in polovico prihranite za jutri.

Ali veste: Bakalca je znana mesna omaka iz koštrunovega mesa. To je težko dobiti, zato jo na Idrijskem, od koder izhaja ta jed, največkrat pripravljajo iz jagnjetine. V mestih je še to težavno, zato obstaja alternativa s kunčjim mesom. Karkoli boste dobili, omaka bo izvrstnega okusa.

Nasvet: Iz kosti skuhajte jušno osnovo.

Priporočamo še: Zajec v lovski omaki.


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.