Četrtkov namig za kosilo: Bujta repa

Domača jed za mrzle zimske dni; priprava 5 minut, čas kuhanja skoraj ura

Objavljeno
14. januar 2015 09.33
REPA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo: 

1 kg kisle repe, 1–2 žlici moke

1 kg mesnatih svinjskih kosti in mesa

2 dl (150 g) prosene kaše

3 stroki česna, manjša čebula

2 žlički mlete rdeče paprike

lovorov list, poper, sol po potrebi

 

Priprava:

Mesnate kosti in meso razkosamo oz. narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.

Medtem preberemo proseno kašo in jo stresemo v lonec k repi in mesu, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.

Zdaj se lotimo še zabele. Narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in svetlo prepražimo. Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo še kakšni dve minuti. Moki se brez težav izognemo, če v jed dodamo več kaše oziroma če želimo manj gosto bujto repo. Podmet je vedno stvar presoje in razuma.

Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da še enkrat zavre. Nazadnje pokusimo, po potrebi dosolimo in ponudimo kot glavno jed.