1 kg kisle repe, 1–2 žlici moke
1 kg mesnatih svinjskih kosti in mesa
2 dl (150 g) prosene kaše
3 stroki česna, manjša čebula
2 žlički mlete rdeče paprike
lovorov list, poper, sol po potrebi
Priprava:
Mesnate kosti in meso razkosamo oz. narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.
Medtem preberemo proseno kašo in jo stresemo v lonec k repi in mesu, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.
Zdaj se lotimo še zabele. Narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in svetlo prepražimo. Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo še kakšni dve minuti. Moki se brez težav izognemo, če v jed dodamo več kaše oziroma če želimo manj gosto bujto repo. Podmet je vedno stvar presoje in razuma.
Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da še enkrat zavre. Nazadnje pokusimo, po potrebi dosolimo in ponudimo kot glavno jed.