Četrtkov namig za kosilo: Češpljeva pogača

Ali s hruškami, jabolki, marelicami; priprava 10 minut, čas peke 20–30 minut

Objavljeno
03. avgust 2015 11.28
ČEŠPLJEVA POGAČA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:

3 jajca

130 g sladkorja

220 g moke

3 žličke pecilnega praška

1,5 dl mleka

žlica ruma

90 g stopljenega masla ali olja

5 žlic mletih mandljev, pest mand­ljevih lističev

1 kg sliv

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 180–200 stopinj. Pripravimo pravokoten nižji pekač in ga namastimo ali obložimo s papirjem za peko. (Lahko uporabimo tudi model za mafine in spečemo sladico v njem.)

Slive izkoščičimo in narežemo na polovice ali četrtine.

Dobro penasto stepemo cela jajca, postopno dodamo sladkor.

Nato žlico po žlico dodajamo še moko s pecilnim praškom, mletimi mandlji in z metlico vmešamo v penasto zmes. Nazadnje v zmes prilijemo še mleko, rum in maščobo.

Testo prelijemo v pekač. Obložimo ga s slivami, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20 minut oz. nekaj minut dlje, odvisno od modela – preverimo z zobotrebcem.

Pečeno pogačo na tanko premažemo z raztopljeno marmelado in potresemo z mandljevimi lističi.

Ponudimo po enolončnici.