Potrebujemo:
750 g mletega mesa
2 rezini starega kruha
(ali 4 žlice krušnih drobtin)
jajce
sol, poper
ščep muškatnega oreščka
majhna čebula
pločevinka vloženega
paradižnika ali 4 sveži veliki
mesnati paradižniki
olje za peko, malo moke
Priprava:
Kruhu odstranimo skorjo, ga nadrobimo v skledo in poškropimo z vodo, da se povsem namoči.
Medtem drobno narežemo čebulo, jo stresemo v globoko ponev in na malo olja svetlo popražimo. Stresemo na kruh, dodamo še meso, solimo, začinimo, dodamo jajce in zmes kar z rokami krepko premešamo.
Iz zmesi oblikujemo za slivo velike mesne kroglice. Vsako povaljamo v moki in v ponvi na malo olja postopoma opečemo. Preložimo na krožnik.
V ponev damo paradižnik, previdno vložimo še opečene mesne kroglice in pristavimo. Počasi pokrito kuhamo 20 minut, da se povsem skuhajo. Po potrebi prilijemo še malo vode. Omako začinimo po okusu.
Ponudimo – otrokom v veselje – s krompirjevim pirejem in veliko skledo zelene solate s koruzo.
Opomba: Za malo bolj hranljivo različico kruh namočimo z mlekom.