Četrtkov namig za kosilo: Divji riž z bučo 

Za prvi vtis prihajajoče jeseni; priprava 5 minut, čas kuhanja 30 minut

Objavljeno
12. september 2014 12.49
DIVJI RIŽ Z BUČO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
300–400 g mešanica različnih sort riža z divjim rižem
500–700 g muškatne (ali poljubne) buče
manjša čebula, 3 stroki česna
žlica olja
1 l vode ali jušne osnove
sol, ščep rožmarina, nekaj vejic timijana
žlička masla, parmezan

Priprava:
Posebej segrejemo vodo ali jušno osnovo.
Narežemo čebulo in česen in stresemo v lonec. Dodamo olje in svetlo prepražimo.
Na prepraženo čebulo stresemo riž, krepko mešamo in počakamo, da postekleni, nato prilijemo skoraj vso vrelo tekočino. Premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut, po potrebi prilivamo vodo.
Medtem bučo olupimo in narežemo na kocke.
Proti koncu v lonec k rižu stresemo kocke buče, solimo, začinimo z rožmarinom in timijanom ter kuhamo še 15 minut. Po potrebi prilivamo vodo.
Jed ponudimo s popečenimi rezinami pancete in zeleno solato s kockami dimljenega tofuja.
Opomba:
V mešanicah z divjim rižem praviloma niso sorte za rižoto, zato kuhamo tako, da prilijemo večino vode in jed le redko pomešamo. Delamo po občutku oziroma navodilih na embalaži.