Četrtkov namig za kosilo: Enolončnica s krompirjem in testeninami

Brez zadrege, zelo dobra juha. Tudi hranilna in odlična za večerjo. Priprava traja 10, čas kuhanja 20-25 minut.

Objavljeno
10. oktober 2016 12.27
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 100 g slanine
  • 50 g pancete
  • večji korenček
  • večji por
  • 3-4 večji krompirji
  • 4 žlice oljčnega olja
  • mala pločevinka vloženega fižola
  • timijan, rožmarin, sol, poper
  • 1,75 litra jušne osnove ali vode
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • 150 g drobnih jušnih testenin (metuljčki, njoki, mali polžki ipd.)
  • 100 g parmezana
  • peteršilj

Priprava:

  1. Slanino in panceto narežemo na kockice, por na kolesca in stresemo v lonec. Korenček in krompir očistimo, olupimo in narežemo na podobno velike kocke. 
  2. V lonec na slanino prilijemo olje, pristavimo in začnemo pražiti. Po 3 minutah dodamo korenček in krompir ter dalje pražimo še 2 minuti. 
  3. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo, solimo, popramo in pokrito kuhamo, da zavre.
  4. Ogenj zmanjšamo, juho začinimo z rožmarinom, timijanom in kuhamo (napol) pokrito 20 minut, da se zelenjava zmehča.
  5. Potem v juho dodamo paradižnik, fižol, ponovno zavremo in zakuhamo testenine. Kuhamo dalje, vendar le toliko časa, da so testenine še čvrste na ugriz. 
  6. Naribamo parmezan, peteršilj pa sesekljamo.
  7. Ko so testenine skuhane, juho odstavimo, vmešamo parmezan, okrasimo s peteršiljem in takoj postrežemo kot samostojno jed. Po juhi ponudimo jabolčno čežano in piškot.