- 100 g slanine
- 50 g pancete
- večji korenček
- večji por
- 3-4 večji krompirji
- 4 žlice oljčnega olja
- mala pločevinka vloženega fižola
- timijan, rožmarin, sol, poper
- 1,75 litra jušne osnove ali vode
- pločevinka vloženega paradižnika
- 150 g drobnih jušnih testenin (metuljčki, njoki, mali polžki ipd.)
- 100 g parmezana
- peteršilj
Priprava:
- Slanino in panceto narežemo na kockice, por na kolesca in stresemo v lonec. Korenček in krompir očistimo, olupimo in narežemo na podobno velike kocke.
- V lonec na slanino prilijemo olje, pristavimo in začnemo pražiti. Po 3 minutah dodamo korenček in krompir ter dalje pražimo še 2 minuti.
- Zalijemo z jušno osnovo ali vodo, solimo, popramo in pokrito kuhamo, da zavre.
- Ogenj zmanjšamo, juho začinimo z rožmarinom, timijanom in kuhamo (napol) pokrito 20 minut, da se zelenjava zmehča.
- Potem v juho dodamo paradižnik, fižol, ponovno zavremo in zakuhamo testenine. Kuhamo dalje, vendar le toliko časa, da so testenine še čvrste na ugriz.
- Naribamo parmezan, peteršilj pa sesekljamo.
- Ko so testenine skuhane, juho odstavimo, vmešamo parmezan, okrasimo s peteršiljem in takoj postrežemo kot samostojno jed. Po juhi ponudimo jabolčno čežano in piškot.