- 2 krompirja
- 500 g oluščenega mladega graha ali zamrznjenega
- manjša čebula
- 2 korenčka
- sol, poper
- žlička masla
- žlica kisle smetane
Priprava:
- Čebulo narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Oboje stresemo v lonec in na maslu kratko popražimo.
- Dodamo grah, prilijemo vodo, da pokrije vso zelenjavo, rahlo solimo in odkrito kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča.
- Medtem posebej očistimo korenje in ga narežemo na majhne kocke. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega.
- Grah in krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo korenčkove kocke skupaj z vodo. Po potrebi prilijemo še vodo, da juho razredčimo, solimo, popramo.
- Po juhi ponudimo polpete iz ajdove kaše s skuto in zeleno solato z redkvicami.
Različica: Namesto da bi ga rezali na kocke, korenček v juho kar naribajte.
Nasvet: Grah je dober vir beljakovin v brezmesnih jedeh, vendar ga je v obrokih vedno treba združiti še s kakšno drugo beljakovinsko hrano (jajca, žita, mlečni izdelki), da zadostimo potrebam po esencialnih aminokislinah. Zato danes nikar ne pozabite na polpete. Namesto ajdove vzemite proseno kašo, riž ali kašo kamuta, amaranta.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.