Četrtkov namig za kosilo: Grahova juhica s korenčkom

Preprosto in hitro do slastne juhice. Priprava traja 5, čas kuhanja pa še 10-15 minut.

Objavljeno
03. maj 2017 00.40
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 krompirja
  • 500 g oluščenega mladega graha ali zamrznjenega
  • manjša čebula
  • 2 korenčka
  • sol, poper
  • žlička masla
  • žlica kisle smetane


Priprava:

  1. Čebulo narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Oboje stresemo v lonec in na maslu kratko popražimo.
  2. Dodamo grah, prilijemo vodo, da pokrije vso zelenjavo, rahlo solimo in odkrito kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Medtem posebej očistimo korenje in ga narežemo na majhne kocke. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega.
  4. Grah in krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo korenčkove kocke skupaj z vodo. Po potrebi prilijemo še vodo, da juho razredčimo, solimo, popramo.
  5. Po juhi ponudimo polpete iz ajdove kaše s skuto in zeleno solato z redkvicami.


Različica: Namesto da bi ga rezali na kocke, korenček v juho kar naribajte.

Nasvet: Grah je dober vir beljakovin v brezmesnih jedeh, vendar ga je v obrokih vedno treba združiti še s kakšno drugo beljakovinsko hrano (jajca, žita, mlečni izdelki), da zadostimo potrebam po esencialnih aminokislinah. Zato danes nikar ne pozabite na polpete. Namesto ajdove vzemite proseno kašo, riž ali kašo kamuta, amaranta.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.