4–5 zajemalk govejega golaža (od prejšnjega dne)
4 krompirji
2 korenčka
večja bučka
2 papriki
5 izkoščičenih oljk
sol, poper, timijan
Priprava:
V velik lonec zlijemo golaž od prejšnjega dne ali iz zamrzovalnika.
Krompir olupimo in narežemo na kocke, stresemo h golažu in prilijemo toliko vode, da je krompir ves pokrit. Pristavimo in kuhamo 5 minut.
Medtem očistimo in narežemo korenje, bučko in papriko na manjše kose ali kocke. Vso zelenjavo stresemo v lonec h krompirju in mesu, po potrebi dolijemo vodo in počakamo, da spet zavre. Pokrito kuhamo 10–15 minut, da se krompir zmehča.
Nazadnje v juho dodamo na rezine narezane oljke, preverimo okus in dosolimo, če je potrebno, in ponudimo. Za posladek naj bodo dušena jabolka s stepeno sladko smetano.
Opomba: Namesto že pripravljenega golaža vzamemo goveje meso stegna, narežemo na kocke, na malo maščobe in čebule popražimo, prilijemo malo vode in pokrito kuhamo vsaj 10 minut. Šele nato dodamo zelenjavo in kuhamo naprej.