Četrtkov namig za kosilo: Mučkalica

Iz zakladnice balkanske kuhinje; priprava 10 minut, čas kuhanja 30 minut

Objavljeno
05. november 2015 08.35
Posodobljeno
05. november 2015 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

750 g svinjskega, govejega ali telečjega mesa z več veziva in maščobe (npr. vratovina)

olje

4–5 večjih čebul

pločevinka vloženega paradižnika

4–5 večjih paprik

sol, poper, žlička gorčice

1 dl rdečega vina

peteršilj, po želji feferon

 

Priprava

Čebulo narežemo na rezine, papriko na manjše koščke in oboje prihranimo.

Meso narežemo na kocke in stresemo v lonec, pristavimo in na malo olja popražimo, da meso posivi. Začinimo s soljo, poprom, gorčico in še minuto pražimo.

Dodamo vso narezano zelenjavo, paradižnik in pokrito dušimo 20–25 minut, da se meso zmehča.

Nazadnje dodamo vino, peteršilj, feferon in jed ponudimo z rižem, testeninami ali krompirjem in zeleno solato.

 

Opomba: Nekateri najprej spečejo koščke mesa na žaru (kot nabodala), nato vse stresejo v lonec in skuhajo mučkalico. Vendar je jed tudi po zapisanem receptu preverjeno zelo okusna. Ostrino določamo sami z začimbami; praviloma pa je okus oster.