Sestavine:
750 g svinjskega, govejega ali telečjega mesa z več veziva in maščobe (npr. vratovina)
olje
4–5 večjih čebul
pločevinka paradižnika
4 ali 5 večjih paprik
sol, poper, žlička gorčice
1 dl rdečega vina
peteršilj, po želji feferon
Priprava:
Čebulo narežemo na rezine, papriko na manjše koščke in oboje prihranimo.
Meso narežemo na kocke in stresemo v lonec, pristavimo in na malo olja popražimo, da posivi. Začinimo s oljo, poprom, gorčico in še minuto pražimo.
Dodamo vso narezano zelenjavo, paradižnik in pokrito dušimo 20–25 minut, da se meso zmehča.
Nazadnje dodamo vino, peteršilj, feferon. Jed ponudimo z rižem, testeninami ali krompirjem in solato.
Opomba: Nekateri najprej spečejo koščke mesa na žaru (kot nabodala), nato ga prestavijo v lonec in skuhajo mučkalico. Vendar je tudi po zapisanem receptu mučkalica preverjeno zelo okusna. Ostrino jedi določamo sami z začimbami; praviloma ima oster okus.