Četrtkov namig za kosilo: Mučkalica

Še ena iz zakladnice balkanske kuhinje; priprava 10 minut, čas kuhanja 30 minut

Objavljeno
24. september 2014 11.11
MUČKALICA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

750 g svinjskega, govejega ali telečjega mesa z več veziva in maščobe (npr. vratovina)

olje

4–5 večjih čebul

pločevinka paradižnika

4 ali 5 večjih paprik

sol, poper, žlička gorčice

1 dl rdečega vina

peteršilj, po želji feferon

 

Priprava:

Čebulo narežemo na rezine, papriko na manjše koščke in oboje prihranimo.

Meso narežemo na kocke in stresemo v lonec, pristavimo in na malo olja popražimo, da posivi. Začinimo s oljo, poprom, gorčico in še minuto pražimo.

Dodamo vso narezano zelenjavo, paradižnik in pokrito dušimo 20–25 minut, da se meso zmehča.

Nazadnje dodamo vino, peteršilj, feferon. Jed ponudimo z rižem, testeninami ali krompirjem in solato.

 

Opomba: Nekateri najprej spečejo koščke mesa na žaru (kot nabodala), nato ga prestavijo v lonec in skuhajo mučkalico. Vendar je tudi po zapisanem receptu mučkalica preverjeno zelo okusna. Ostrino jedi določamo sami z začimbami; praviloma ima oster okus.