Četrtkov namig za kosilo: Osličeve polpete s kuskusom

Odlične bodo tudi s filejem lososa ali postrvi. Pripravljene boste imeli v 15 minutah, pekli pa se bodo še 10 minut.

Objavljeno
05. februar 2017 15.25
Sestavine:
  • 500 g zamrznjenih filejev osliča
  • skodelica kuskusa, 2 jajci
  • 2 žlički suhega kopra
  • sol, malo moke
  • 2 žlici (sončničnega) olja 
ali druge maščobe za peko


Priprava:

  1. Fileje osliča odtalimo.
  2. Zavremo 2 skodelici slane vode in zakuhamo kuskus. Pustimo ga nabrekati 5 minut in rahlo ohladimo. Pripravimo si krožnik z malo moke.
  3. Osliče narežemo na manjše kose in jih damo v posodo.
  4. Dodamo kuhan in ohlajen kuskus, razžvrkljani jajci, rahlo solimo in začinimo s koprom.
  5. Iz zmesi oblikujemo 8 polpet in jih povaljamo v moki.
  6. V ponvi segrejemo maščobo in v njej polpete hrustljavo spečemo po obeh straneh, približno 2 minuti za vsako stran. Pečene preložimo na krožnik s servieto, ki bo popivnala presežek maščobe.
  7. Polpete ponudimo po gosti bučni kremni juhi ob solati iz stročjega fižola z veliko česna.


Nasvet: Takšne polpete lahko pripravite iz različnih vrst rib brez kosti. Namesto kuksusa, iz katerega so pripravljene res hitro, pa lahko uporabite kuhano ajdovo ali proseno kašo, kuhan riž ali namočene ovsene kosmiče. Koper je imeniten dišavni dodatek, ki se odlično ujame z nežnim okusom rib. Polpete lahko spečete tudi v pečici na peki papirju, le traja precej dlje, nekako 30 minut.

Ali ste vedeli: Kuskus tradicionalno pripravljajo iz namočenih stolčenih pšeničnih zrn, ki jih povsem nabrekla oblikujejo v usukance ter posušijo, da jih lahko skladiščijo več mesecev. Za obrok te usukance dobro uro kuhajo v pari v posebnih dvojnih posodah z luknjičastim dnom. Precej zapleten postopek so nam v industriji poenostavili, saj instant kuskus v svoji kuhinji samo pustimo nabrekati v vroči vodi nekaj kratkih minutk.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.