5–6 bučk, 2 stroka česna
pločevinka vloženega paradižnika (pire)
trikotnik gorgonzole
origano, po želji mocarela
oljčno olje
vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke, 5 dl vode, 20 g svežega kvasa, 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli
Priprava:
Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je vsaj 250 ºC. Pripravimo dva pekača, testo razdelimo na pol, za vsak pekač polovico.
Bučke tanko narežemo in na žlici olja prav na hitro popečemo, le toliko, da ovenejo. Potresemo s strtim česnom, posolimo in odstavimo.
Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo s prsti po pekaču na največ pol centimetra debelo. Tanko premažemo s paradižnikovim pirejem, potresemo z origanom, obložimo z bučkami.
Povrhu dodamo kose gorgonzole in po želji na kocke narezano mocarelo. Postavimo v vročo pečico. Pečemo približno 10 minut, da se pica hrustljavo zapeče. Takoj ponudimo s solato.
Opomba: Bučke so hvaležna zelenjava za poletno pico, vendar jih pred peko vedno na hitro popečemo, na pici pa njihov okus povežemo z mocarelo in/ali gorgonzolo.