- 1 kg piščančjega mesa (npr. zgornji deli beder brez kosti in kože)
- 2 žlici moke, 1 dl sladke smetane
- sol, majaron, timijan, rožmarin, peteršilj
- manjša čebula, 4 stroki česna
- pol kozarca belega vina
- 500 g svežih šampinjonov
- limona, pol litra kurje jušne osnove
- Pečico vklopimo na 200 stopinj.
- Gobe grobo narežemo, česen stremo, čebulo drobno narežemo.
- Kose piščanca posolimo, pomokamo in v ponvi na hitro opečemo. Preložimo v pekač.
Priprava:
- V ponev damo čebulo, gobe, česen, po potrebi malo olja in na hitro popražimo. Prelijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. Stresemo po piščancu, nato pa vse skupaj začinimo z majaronom, timijanom, rožmarinom in prelijemo z limoninim sokom.
- Ob piščancu prilijemo približno pol litra jušne osnove. Postavimo v segreto pečico za pol ure.
- Pet minut pred koncem peke v pekač prilijemo smetano za kuhanje, po potrebi dodamo malo vode, previdno premešamo in hrustljavo spečemo do konca.
- Okrasimo s peteršiljem in postrežemo z mlinci in zeljno solato.
Namig: Če vam ostane kaj omake, jo shranite in uporabite kot res aromatično jušno osnovo v različnih jedeh v naslednjih dneh. Pa čeprav je bo le za žlico.
Nasvet: Koža perutnine v tej jedi ni potrebna, saj bo jed dovolj mastna (berite: okusna) zaradi dodatka smetane.
Ali ste vedeli: Da krepke začimbe v tej jedi pripomorejo k boljši prebavi mastnega mesa? Ne skoparite z njimi.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.