Četrtkov namig za kosilo: Piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni

V imenitni družbi. Priprava: 10 minut; čas peke: 30 minut.

Objavljeno
28. maj 2017 16.19
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg piščančjega mesa (npr. zgornji deli beder brez kosti in kože)
  • 2 žlici moke, 1 dl sladke smetane
  • sol, majaron, timijan, rožmarin, peteršilj
  • manjša čebula, 4 stroki česna
  • pol kozarca belega vina
  • 500 g svežih šampinjonov
  • limona, pol litra kurje jušne osnove
  • Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  • Gobe grobo narežemo, česen stremo, čebulo drobno narežemo.
  • Kose piščanca posolimo, pomokamo in v ponvi na hitro opečemo. Preložimo v pekač.

Priprava:

  1. V ponev damo čebulo, gobe, česen, po potrebi malo olja in na hitro popražimo. Prelijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. Stresemo po piščancu, nato pa vse skupaj začinimo z majaronom, timijanom, rožmarinom in prelijemo z limoninim sokom.
  2. Ob piščancu prilijemo približno pol litra jušne osnove. Postavimo v segreto pečico za pol ure.
  3. Pet minut pred koncem peke v pekač prilijemo smetano za kuhanje, po potrebi dodamo malo vode, previdno premešamo in hrustljavo spečemo do konca.
  4. Okrasimo s peteršiljem in postrežemo z mlinci in zeljno solato.


Namig: Če vam ostane kaj omake, jo shranite in uporabite kot res aromatično jušno osnovo v različnih jedeh v naslednjih dneh. Pa čeprav je bo le za žlico.

Nasvet: Koža perutnine v tej jedi ni potrebna, saj bo jed dovolj mastna (berite: okusna) zaradi dodatka smetane.

Ali ste vedeli: Da krepke začimbe v tej jedi pripomorejo k boljši prebavi mastnega mesa? Ne skoparite z njimi.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.