Četrtkov namig za kosilo: Pita s stročjim fižolom in skuto

Jed s svežim listnatim testom, ki vam bo vzela 10 minut za pripravo, potem pa se bo še 15-20 minut pekla v pečici.

Objavljeno
20. november 2015 12.09
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g (zamrznjenega) stročjega fižola
  • 250 g skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol
  • poper
  • šetraj
  • 50 g slanine
  • 1 list svežega listnatega testa (250 g)
  • 4 jajca


Priprava:

  1. Stročji fižol očistimo, narežemo na centimetrske koščke (pri zamrznjenem ne) in v slanem kropu blanširamo. Odcedimo in prihranimo.
  2. Vklopimo pečico na 220 stopinj.
  3. Na pravokoten pekač položimo peki papir in testo, ga na več mestih prebodemo z vilicami in porinemo v segreto pečico za 10 minut (da rahlo porjavi). Najbolje, če je ta čas pečica nastavljena le na spodnji grelec.
  4. Slanino drobno narežemo in stresemo v posodo. Dodamo skuto, smetano, jajca, napol ohlajen fižol, šetraj, solimo, popramo in premešamo.
  5. Napol pečeno testo z modelom vred previdno vzamemo iz pečice in nanj nadevamo pripravljen skutni nadev. Pogladimo in vrnemo v pečico za 15 - 20 minut.


Namig: Ponudimo kot glavno jed ob veliki skledi solate ali kot prilogo ob manjšem pečenem puranjem zrezku.