- 0,75-1 kg lignjev
- 3 rezine dan starega kruha ali večja žemlja
- čebula, 2 stroka česna
- peteršilj, 2 jajci
- pločevinka paradižnika (koščki)
Priprava:
- Kruh narežemo na majhne kocke.
- Čebulo, nekaj vejic peteršilja in strok česna drobno narežemo in vse na malo oljčnega olja hitro popražimo, da zadiši. Stresemo v posodo h kruhovim kockam.
- Zatem v ponev stresemo na manjše kose narezane lovke lignjev, malce popečemo in jih preložimo v posodo h kruhu. Nazadnje dobro vmešamo še jajce.
- S kruhovim nadevom napolnimo lignje in jih zašpilimo z zobotrebci.
- Tako pripravljene lignje po zunanji strani dobro osušimo s papirnato servieto.
- V višji ponvi segrejemo malo olja in lignje na zelo močnem ognju popečemo na obeh straneh. Ogenj zmanjšamo, dodamo paradižnik, preostali česen in pokrito kuhamo največ 5 minut. Ne mešamo, raje stresamo.
- Omako začinimo s peteršiljem, solimo. Ponudimo kot samostojno jed s porovo solato.
Nasvet: Lignji med peko izločajo vodo, kar je posebej očitno, če jih pečete pri prenizki temperaturi (pri visoki voda pač izpari). Nekateri jo med peko odlivajo, vendar s tem odstranijo večino arome. Da lignji ne otrdijo, jih pecite/kuhajte le kratek čas.
Različica: Pečene lignje preložite na krožnik, ogenj zmanjšajte, v ponev previdno nalijte kozarec belega vina in postrgajte ostanke s ponve, potem dodajte paradižnik in po 5 minutah kuhanja v ponev vrnite lignje. Po minuti jih postrezite.
Naredite vnaprej: Nadev vsekakor lahko. Lignje pa specite raje tik pred zdajci.