Četrtkov namig za kosilo: Polnjeni lignji v paradižnikovi omaki

Ključ do uspeha je v hitrosti in vročini. Priprava: 15 minut; čas kuhanja: največ 10 minut. Dober tek!

Objavljeno
14. februar 2018 15.59
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,75-1 kg lignjev
  • 3 rezine dan starega kruha ali večja žemlja
  • čebula, 2 stroka česna
  • peteršilj, 2 jajci
  • pločevinka paradižnika (koščki)

Priprava:

  1. Kruh narežemo na majhne kocke.
  2. Čebulo, nekaj vejic peteršilja in strok česna drobno narežemo in vse na malo oljčnega olja hitro popražimo, da zadiši. Stresemo v posodo h kruhovim kockam.
  3. Zatem v ponev stresemo na manjše kose narezane lovke lignjev, malce popečemo in jih preložimo v posodo h kruhu. Nazadnje dobro vmešamo še jajce.
  4. S kruhovim nadevom napolnimo lignje in jih zašpilimo z zobotrebci.
  5. Tako pripravljene lignje po zunanji strani dobro osušimo s papirnato servieto.
  6. V višji ponvi segrejemo malo olja in lignje na zelo močnem ognju popečemo na obeh straneh. Ogenj zmanjšamo, dodamo paradižnik, preostali česen in pokrito kuhamo največ 5 minut. Ne mešamo, raje stresamo.
  7. Omako začinimo s peteršiljem, solimo. Ponudimo kot samostojno jed s porovo solato.

Nasvet: Lignji med peko izločajo vodo, kar je posebej očitno, če jih pečete pri prenizki temperaturi (pri visoki voda pač izpari). Nekateri jo med peko odlivajo, vendar s tem odstranijo večino arome. Da lignji ne otrdijo, jih pecite/kuhajte le kratek čas.

Različica: Pečene lignje preložite na krožnik, ogenj zmanjšajte, v ponev previdno nalijte kozarec belega vina in postrgajte ostanke s ponve, potem dodajte paradižnik in po 5 minutah kuhanja v ponev vrnite lignje. Po minuti jih postrezite.

Naredite vnaprej: Nadev vsekakor lahko. Lignje pa specite raje tik pred zdajci.


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.