- manjša glava belega zelja
- 4 pločevinke tunine v oljčnem olju
- krepka pest čemaža (za ljubitelje z močnim želodcem kar dve)
- sol, poper
Priprava:
- Zelje grobo narežemo in stresemo v globoko večjo ponev. Pristavimo in krepko mešamo nad močnim ognjem, da zelje malenkost oveni.
- Dodamo tunino iz pločevinke in nekaj olja ter krepko pražimo dalje 5 minut.
- Medtem narežemo čemaž, ki ga vmešamo med zelje.
- Jed solimo, popramo in ponudimo ob pireju iz krompirja, korenja, zelene in kolerabe, zabeljenem z maslom, za posladek pa grški jogurt z omako iz kuhanih suhih sliv (s kančkom ruma).
Opomba: Listi čemaža se v hladilniku ohranijo tudi 14 dni, le da sčasoma izgubljajo vlago. Pri sesekljanem čemažu, kjer je v ospredju bolj oster okus, je to le malenkostna »napaka«.
Namig: Zelje je izvrstna zelenjava. Lahko ga pripravite kot glavno jed s testeninami (zeljne krpice), ali dušeno kot prilogo, potem v samostojni juhi ali kot dodatek številnim preprostim juhicam za začetek obeda. Zeljna solata je okusna, v testu pa zelje postane imenitna pita ali zavitek. Želite še kaj več? Hranil ima veliko, pa bioaktivnih snovi s kupico in le 24 kalorij/100 g, ali preračunano, 300 g zelja, kot ga je dovolj za solato 4 članske družine, ima toliko kalorij kot eno povprečno veliko jabolko. Če želite izgubiti tista nadležna dva kilogramčka pred poletjem, jejte zelje!
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.