- večja sveža repa, manjša čebula
- 2 rdeča korenčka, 1 rumen korenček
- pol zelene, pol kolerabe
- korenina peteršilja
- 150 g zelene leče
- sol, poper, krepka vejica šetraja
- list lovorja, majaron
- 50 g slanine, 2-4 pari hrenovk
- voda ali jušna osnova
Priprava:
- Čebulo narežemo in stresemo v lonec.
- Vso drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, korenino peteršilja in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.
- Dodamo lečo, premešamo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom, šetrajem, lovorjem in pokrito kuhamo 40-50 minut, da se leča zmehča. Po potrebi dolivamo vodo.
- Posebej popečemo ali skuhamo hrenovke in jih ponudimo s kuhano lečo. Zraven se poda osvežilna zelena solata s česnom.
Nasvet: V bolje založenih trgovinah se včasih dobi že napol kuhana leča. Ko jo stresete v lonec, potrebuje le še 10 minut (in ne 50 minut), da postane povsem mehka.
Naredimo vnaprej: Se razume. Odlična jed, ki je naslednji dan še boljšega okusa. Lahko jo naredite tudi na zalogo in shranite v zamrzovalnik. Vsekakor je to jed, pri kateri porabimo bolj ali manj zadnje ostanke zime.
Ali ste vedeli: Podobno jed poznajo na Bavarskem, le da jo tam kuhajo kot obaro. Pogosto jo kuhajo skupaj s klobaso ali postrežejo s popečeno hrenovko. Kjer je obara bolj gosta, jo ponudijo s špecli, popečenimi na maslu. Izjemno dobro.