Sestavine:
- 2 korenčka, manjša čebula
- manjša glava zelja
- žlica masla, 2 pesti rdeče leče
- majaron, timijan, lovor
- po žlička kurkume in karija
- sol, poper
- 1,5 l piščančje jušne osnove
Priprava:
- Korenje, zelje, čebulo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo žlico masla, kari, kurkumo, lovor in timijan, pristavimo in hitro popražimo.
- Zdaj dodamo še rdečo lečo, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 20-25 minut.
- Odstranimo lovor, polovico juhe pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v lonec.
- Začinimo z majaronom, solimo, popramo, kanemo malo oljčnega olja in postrežemo.
- Po juhi ponudimo popečene rezine sira za žar in solato iz blanširanega brokolija s česnom.
Nasvet: Rdeča leča se med kuhanjem razpusti in lepo poveže sestavine v gosto »kremno« juho. Odlična, pravzaprav še bolj hranljiva izbira namesto krompirja.
Namig: Juha je v zimskem času hvalevredna jed: ogreje nas, že napol nasiti in z njo pojemo veliko hranil iz zelenjave. Ne preskočite je.
Naredimo vnaprej: Odlična juha, ki jo skuhamo vnaprej brez zadržkov.
Ali ste vedeli: Surov česen v prehrani zmanjša tveganje za pojav ateroskleroze, kar so vedeli že v starih časih. Stara ljudska zdravila proti strjevanju krvi v žilah so vse čebulnice (česen, čebula, por, drobnjak) in številne začimbe (ingver, kumina, kurkuma in klinčki, majaron, timijan, meta), vse pa pomagajo k boljšemu zdravju srca in ožilja ter vplivajo na količino holesterola v krvi.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.