Četrtkov namig za kosilo: Zeljna juha z rdečo lečo, 
korenjem in kurkumo

Brezmesno in hranljivo, obenem pa še lepo pogreje. Pripravljena bo v 5 minutah in skuhana v pol ure. Dober tek.

Objavljeno
14. december 2017 13.00
Posodobljeno
14. december 2017 13.00
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • 2 korenčka, manjša čebula
  • manjša glava zelja
  • žlica masla, 2 pesti rdeče leče
  • majaron, timijan, lovor
  • po žlička kurkume in karija
  • sol, poper
  • 1,5 l piščančje jušne osnove


Priprava:

  1. Korenje, zelje, čebulo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo žlico masla, kari, kurkumo, lovor in timijan, pristavimo in hitro popražimo.
  2. Zdaj dodamo še rdečo lečo, prilijemo jušno osnovo, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 20-25 minut.
  3. Odstranimo lovor, polovico juhe pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v lonec.
  4. Začinimo z majaronom, solimo, popramo, kanemo malo oljčnega olja in postrežemo.
  5. Po juhi ponudimo popečene rezine sira za žar in solato iz blanširanega brokolija s česnom.

Nasvet: Rdeča leča se med kuhanjem razpusti in lepo poveže sestavine v gosto »kremno« juho. Odlična, pravzaprav še bolj hranljiva izbira namesto krompirja.

Namig: Juha je v zimskem času hvalevredna jed: ogreje nas, že napol nasiti in z njo pojemo veliko hranil iz zelenjave. Ne preskočite je.

Naredimo vnaprej: Odlična juha, ki jo skuhamo vnaprej brez zadržkov.

Ali ste vedeli: Surov česen v prehrani zmanjša tveganje za pojav ateroskleroze, kar so vedeli že v starih časih. Stara ljudska zdravila proti strjevanju krvi v žilah so vse čebulnice (česen, čebula, por, drobnjak) in številne začimbe (ingver, kumina, kurkuma in klinčki, majaron, timijan, meta), vse pa pomagajo k boljšemu zdravju srca in ožilja ter vplivajo na količino holesterola v krvi.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.