Odprta kuhinja: Darila

Tik pred božičem je čas še za drugi del našega zadnjega letošnjega izziva: novembra smo vas spraševali tudi po darilih, ki jih lahko pripravimo sami, v domači kuhinji. Objavljamo pet predlogov,  v pomoč komu, ki se bo v teh dneh znašel v stiski, kaj podariti.

Objavljeno
20. december 2015 11.01
Božična darila, Opdrta kuhinja, Ljubljana, !6.December2015 [darila, odprta kuhinja, božič]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Obdarovanje je lahko velika mora: veliko porabljenega denarja in kljub temu »malo muzike«, predvsem pa malo zadovoljstva. Tu je pet idej, ki so jih prispevale bralke Odprte kuhinje in vam mogoče lahko prihranijo negativne občutke; nič ni drago, vse pa je prisrčno in ima osebno noto.

Prvo mesto in bon za 120 evrov dodel­jujemo Ireni Hitti iz Novega mesta, ki svetuje naredi si sam rižotko: vse je v suhi obliki kar v kozarčku, obdarovanec dolije le olje v ponev, nanj strese riž z dodatki, prilije jušno osnovo in doda sveži timijan. Taki kozarčki so kar pogosta ideja, predvsem v Ameriki so priljubljeni; nam pa so se zdeli najbolj »celovito« darilo.

Na drugo mesto smo postavili domači viskijev liker. Seveda je podobnega mogoče kupiti: ampak nobena stvar, ki jo naredimo s svojimi rokami in ljubeznijo, nikoli ni taka kot tiste iz trgovine. Bon v vrednosti 60 evrov bo dobri mož v podobi poštarja prinesel Teji Markelj.

Tretje mesto pa gre Bojani Barukčić – december ji bo ostal v lepem spominu, kajti z odličnimi piškoti, »hitrimi« meden­jaki, je v prvem delu izziva tega meseca zmagala. Njeni tartufi so res »močni« in zato je kar prav zapisala: »Tole je sicer čisto preprost recept, ki pa zagotavlja maksimalen užitek. Pripravljam jih le v prazničnih dneh, saj je to kalorijska bomba, in podarim jih le tistim, ki ne preštevajo kalorij. Pri oblikovanju kroglic je sicer potrebno nekaj potrpljenja, saj se masa rada topi, zato jo je treba večkrat vmes ohladiti v zamrzovalniku.« Oboje skupaj, liker in tartufi, je res slastno čokoladno in prav uživaško nasladno, zato je kar pravšnje za konec leta, ko se lahko malo bolj sproščeno predajamo užitkom.

Še četrto in peto mesto: na četrto smo dali pravzaprav najbolj preprosto darilo med vsemi: domač jabolčni čips. Z nekaj dodanega sladkorja (tu se ravnajte po okusu) in cimetom bo poskrbel za praznične občutke, pa tudi sicer je tole imeniten nadomestek za kupljene čipse. Mi smo si ga predstavljali v kakšnem lepem škrniceljčku, bralka Barbara Lipold pa predlaga kozarčke, ki bodo prav tako pripomogli k domačnemu videzu tega simpatičnega darilčka.

Za izhodišče smo dali, da morajo biti darila povezana s kuhinjo, a tokrat nas je pritegnilo tudi nekaj lepotnega – pa vseeno iz kuhinje: Martina Pišlar nam je poslala idejo za darilo, ki ga bodo vesele ženske. Lepotilna maska na osnovi kave bo po njenih besedah pomladila kožo, zlasti neprijetna je celulitu. Menda. To je daljnovidno: takoj po novem letu, po vsej dobri hrani, ga skoraj vse začnemo »opažati« ... :)