Na razstavo je prišel med prvimi moški in naju presenetil s pozdravom v slovenščini: »Dober dan!« Kmalu je pojasnil, da je »doberdan« bolj ali manj vse, kar zna po slovensko. Kmalu je beseda dala besedo in izvedela sva, da mu je ime Bob in ima rad pivo. Na podoben način kot midva. Poveva mu o načrtih za pivovarno, ki so takrat bili znani le ožjemu krogu prijateljev in družine. Izkaže se, da konec koncev ideja le ni tako slaba in sva končno našla nekoga, ki jo razume.
V dneh po razstavi sva se podala naprej na belgijsko dogodivščino z avtom. Vozila sva od pivovarne do pivovarne ter zapravila več za pivo kakor za bencin. Med drugim sva po spletu okoliščin in nekih hipsterjev, ki sva jim prodala vipavsko vino, končala tudi v legendarnem Kulminatorju.
Kulminator je majhen in prijeten lokal, ki lahko sprejme le 50 ljudi in je dom sedmim mačkam. Šank je bil tako nabasan z okrasnimi steklenicami in drugim pivskim okrasjem, da lastnikov niti ni bilo videti. Samo roka s pivom se je pojavila izza steklenic. Čeprav je imel gospod Dirk z belo einstenovsko frizuro nečimrn pogled, sta bila skupaj z gospo Leen prijazna in ustrežljiva. Predvsem pa se jima ni nikamor mudilo.
Poleg šare je ležala na pultu tudi debela knjiga, ki je bila na prvi pogled videti kot biblija, gre pa za knjigo gostov, v kateri je vpisanih dobrih 3000 obiskovalcev, katerim Dirk in Leen vsako leto pošljeta rojstnodnevno čestitko, s katero slavljenci dobijo brezplačno točeno pivo. Poleg te knjige imata še eno malce tanjšo − 52-stranski meni piv. Toliko različnih piv potrebuje veliko skladišče. V treh kleteh hranita starana večinoma belgijska piva. Zbirata oziroma starata jih od odprtja lokala leta 1974. Z malo sreče lahko dobite starano različico vašega najljubšega belgijskega piva. Če še nista prodala vseh, tudi »zloglasni« westvletern.
S svežim šopom denarcev, ki sva jih dobila od vina, sva si lahko privoščila, da za konec odneseva domov tudi chimay blue in de dolle oerbier, oba letnik 1987. Tako kot midva. Z njima sva želela nazdraviti na odprtju najine pivovarne.
Kmalu po Belgiji so se zadeve s pivovarno začele hitro odvijati. Naslednjič, ko sva srečala Boba, sva že imela prostor in precej neugleden fermentor, poln piva. Imela pa sva že tri prototipe piva, ki ga je navdahnilo spektakularno potovanje po Belgiji. Bob jih je imel priložnost poskusiti. Bil je vzorec z ingverjem in pomarančno lupino, drugi z zvezdastim janežem in koriandrom in tretji z lupino limone in pomaranče. Želela sva si, da je pivo, s katerim bova vstopila na sceno, nekaj novega.
Bobov odziv na to je bil, da ima po njegovem mnenju vsako pivo svojo temperaturo in sva mu to postregla pri napačni. In drugi nasvet, ki bi ga s prevodom v slovenščino preveč razvodeneli: »First make a beer, then fuck around!«
Piva brez zajebancije? Besede, ki so nemudoma zasukale začrtano pot. Zato je bil prvi Peliconov tris svatli ale, stout in india pale ale. Njegove besede so postale mantra, po kateri sva varila. Vsakič sva varila, kakor da variva zadnjič. Ko je prišel Bob čez nekaj let na festival piva in sva ga napotila na najboljši burger, sva podala tudi priporočila za kakšno novo pivovarno. Ko sva ga vprašala, kako je bilo, nama je rekel: »Se spomnita, kaj sem vam rekel pred leti? Isto velja danes. Toliko ljudi vlaga toliko energije v detajle. Ko pa jim osnove ne štimajo.«
Chimay in oerbier naju še vedno čakata. Nočeva ju več odpreti, kajti po najinem mnenju sta steklenici več vredni zaprti kot odprti. A posledice tistega poletja so vplivale na celotno pivsko sceno Slovenije. Najprej dobro pivo, potem zajebancija.
Čin!
***
Anita Lozar in Matej Pelicon sta pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.
V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, jima družbo delajo še:
- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin
- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt
- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.
- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic
- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.
Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.