Hmeljni zvarkoplov: Pesem limone

Skejtanje in varjenje piva imata precej več skupnega, kot se morda zdi na prvi pogled.

Objavljeno
27. april 2017 13.22
Matej Pelicon
Matej Pelicon

Šport in pivo je skozi marketinške oddelke korporaciji postalo logičen sinonim za krajšanje časa ob spremljanju že tako razburljivih športnih spektaklov. Ali, s Šifrerjem za podlago, za druženje po tenisu. Zdi se, da imata šport in pivo bolj malo skupnega, a vendar tudi pri nas bivata v sožitju.

Precej vzporednic lahko, denimo, potegnem med evolucijo rolkanja v Sloveniji in pivsko (r)evolucijo. Z zamikom polovice desetletja med eno in drugo lahko prvi val malih pivovarn uvrstimo v devetdeseta leta, rolkanje pa v sredino osemdesetih. Za ukvarjanje s takrat še precej novim športom je bilo treba deske in ostalo opremo nabaviti v tujini. Prav tako so prve pivovarne nabavljale svojo opremo večinoma na Češkem in v Nemčiji. Oboji so kot nekakšni pionirji doživeli vrhunec in po nekaj letih trajanja rahel zaton.

Rolkanje je doživelo novi bum okoli leta 2000, z gradnjo večjih, nič več amatersko/prostovoljno izdelanih rolkarskih poligonov, pa se dandanes prebuja v novi val. Pivovarne so imele malce daljšo pavzo, toda v zadnjih letih se spet odpirajo nove in skupaj tvorijo novi bum.

Čeprav sem imel skejt dilo že pri zelo rosnih letih, sem se nad rolkanjem resno navdušil šele ob gledanju vragolij na videih proti koncu osnovne šole. Bolj kot le premagovanje vpliva gravitacije, me je rolkanje navdušilo kot izrazni, precej individualni šport, ki pa je vseeno najlepši v družbi prijaznih ljudi. Podobno me fascinira pri pivu. Lahko ga piješ sam, vendar je mnogo boljše v krogu dobrih ljudi. Tako kot pivo je tudi rolkanje odvisno od razpoloženja.

Vedno želiš biti boljši, skočiti višje, imeti lepši slog. Vendar včasih kljub obsesiji in vztrajnosti ne gre vse po načrtih. Na deževen dan rolkanje na prostem ni mogoče. A zaradi predanosti točno veš, kje se po dežju asfalt najprej posuši.

Četudi imamo na Primorskem precej mile zime, sem vedno čakal toplejše dni. Takrat si lahko v kratkih rokavih, takrat rolkanje zaživi, takrat se iz zimskega učenja in piljenja obstoječega arzenala trikov prebudi igrivost. Kreativno izražanje preko vragolij, premikanje lastnih zmožnosti in druženje s podobno mislečimi je ves smisel rolkanja. Nove ideje in natrenirani triki se sestavljajo en v drugega in že se lahko izvede novo vragolijo. Ko se vse skupaj pomnoži v linijo in to tudi posname v video, pa je dosežen vrhunec poletja.

Opazil sem, da se enako zgodi v pivovarni. Po zimskem premisleku in uskladitvi načrtov za tekočo sezono sledi izvedba novih zamislic. Letos je bila prva taka novost pivo Walter Wheat. Po stilu je ameriško pšenično pivo začinjeno z novo sorto slovenskega hmelja, ki je trenutno poznana pod šifro 102/44. Ta novi stil je mešanica različnih vplivov tradicionalnih stilov. Pivo ima ime po ajdovskem oblikovalcu Walterju Bianchiju in ne po liku iz popularne TV nadaljevanke. Je zelo pitno in osvežilno, zaradi deleža pšenice, ter z izjemno sadno aromatiko. Prednjačijo note agrumov: limone, grenivke in begamotke.

Sledila je obuditev lanske serije piva Enigma z istoimenskim hmeljem iz Tasmanije. Tokrat smo jo prvič tudi stekleničili. Z nižjo percepcijo grenčice pridejo do izraza tropsko sadne note. Že pri razvoju sorte hmelja Enigma se hmeljarji niso uspeli zediniti o aromatičnem profilu, zato prepuščam vam, da ugotovite, na katero sadje vas spominja.

Kmalu pa prihaja še Summer Ale, svetlo pivo z dodano 5. in 6. sestavino: ingverjem in koriandrom, ki poskrbita za slajšo in bolj nežno osvežujočo aromatiko. Na recept tega piva je najbolj vplivalo potovanje po Belgiji, ki je bilo, čeprav sem pustil skejt dilo doma, vrhunec tistega poletja.

Vse to kombiniranje stilov in svežih okusov me spominja na preživljanje poletnih dni na rolki, samo da so mi namesto videa vrhunec konca poletja izjave pivcev. Najpogostejša je: »Piva sploh ne pijem, ampak vaše si z veseljem privoščim,« še vedno najljubši pa sta mi: »Quantum otvara čakre!« in »Pivo The 3rd Pill je najboljša stvar, ki se je zgodila po osamosvojitvi Slovenije.« Komaj čakam, da se posuši asfalt in se z vsemi spet srečamo na festivalih piva ter guštiramo vse nove ideje, ki so se porodile čez zimo.

Čin!

***

Matej Pelicon je pivovar in solastnik ajdovske craft pivovarne Pelicon.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.