Hmeljni Zvarkoplov: Praznovanja dan

Veliko dobrega na tem svetu nastane po naključju! Tudi zgodba o prazničnem pivu z zimskimi začimbami Winter.

Objavljeno
21. december 2016 23.33
Anita Lozar, Matej Pelicon
Anita Lozar, Matej Pelicon

Začela se je leta 2010. Takrat je Matej prijatelju Tinetu za novo leto zvaril nekaj litrov piva stila winter warmer (angleško ime za močno pivo z začimbami). Stil piva, ki ga zaradi dodanega cimeta nikdar ni nameraval piti.

Ampak leta 2010 je novo leto prišlo prehitro za pivske kvasovke in pivo še ni dozorelo, zato je ostalo na polici. Nabiralo je prah cele dve leti, preden je padlo vprašanje, »Ali spijemo ali zlijemo?« In smo spili. Nihče ni verjel, kaj je nastalo. Bilo je odlično! Tudi za človeka, ki sovraži cimet.

Steklenice smo odpirali počasi, eno po eno, samo za posebne priložnosti. Zadnjo steklenico smo odprli na Pivomaniji, mesečni degustaciji piva, ki je prerasla v istoimenski festival, pred tremi leti. Od takrat varimo winter vsako leto. Najprej sva ga zvarila, kot leta 2010, za prijatelje in družino, da se jim zahvaliva za pomoč v pivovarni. Potem je, zaradi drugačnosti in ličnega papirja, v katerega sva ga zavila, završal med ljubitelji piva in morala sva ga zvariti še enkrat, tudi za vse druge podpornike pivovarne.

Vedno ga je bilo premalo za vse. Prehitro je pošel. In zapestja so naju bolela od vsega zavijanja v papir. A kljub vsemu konec poletja, ko prvič zadiši po jeseni, kupimo začimbe in zvarimo winter. Nato gre na dolgo počasno fermentacijo, da se okusi res popolnoma spojijo. Po polnitvi ga spravimo v kot pivovarne, kjer počaka na december. Konec novembra ga zavijemo v darilni papir in postavimo na police.

Vsako leto ga malo spremenimo in vsako leto si pustimo kakšno steklenico za spomin in posebno priložnost. Tako je na primer lanski imel veliko bolj izrazit značaj liquirice, skoraj kokakolast. Leto pred tem je bil klinčkast. Letošnji pa, ob primerni temperaturi, zadiši po vanilji in pokaže svojo čokoladno stran. Kot nalašč za spremljavo k praznični torti ali potici. Sploh, če je ta malo bolj suha in potrebuje nekaj spodbude, da gre lažje po grlu!

Če zadnje čase ugotavljamo, da pivo postaja več kot le pivo, je winter zagotovo najino najbolj posebno. Ne samo zaradi sestavin in dolgega zorenja. Pomemben je tudi namen.

Vsako leto ga naredimo točno določeno količino in nič več. Izberemo mu posebno mešanico začimb, ki je drugačna od prejšnje. Skrbno, ročno ga zavijemo v papir, da je steklenica že sama po sebi darilo. Želiva si, da je winter pivo tudi kot zahvala in spomin na preteklo leto, ki k mizi pritegne družino, prijatelje ali postane češnja na vrhu posebnega dne. Winter je poosebljena butičnost. Prav je, da ga zmanjka. Da ga ni do naslednjega decembra, ko bo spet pričaral vzdušje in zbral ob mizi družine ter prijatelje.

Hvala vsem za še eno čudovito pivsko leto! Želiva vam vesele praznike in obilo lepih trenutkov, da se jih boste lahko spominjali ob kozarčku dobrega piva še dolgo v 2017.

Čin!

***

Anita Lozar in Matej Pelicon sta pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, jima družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.