Izšli so Okusi brez glutena

Zbirka prinaša 50 receptovza vsakdanje in praznične jedi.

Objavljeno
12. september 2014 13.56
K. C.
K. C.
Dobra novica za vse, ki trpijo za preobčutljivostjo na gluten ali imajo celiakijo: izšla je zbirka receptov Okusi brez glutena. Dobili jo bodo vsi bolniki s to boleznijo v pomurski in podravski regiji, drugi pa jih lahko najdete na spletni strani.

Projekt LQ – CELIAC (http://www.lq-celiac.com/si/) je pred štirimi leti na javni razpis za projekte v okviru programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko prijavila mariborska občina. Vrednost projekta je 627.000 evrov, sofinanciral pa ga je Evropski sklad za regio­nalni razvoj. Poleg občine so partnerji projekta še Univerzitetni klinični center Maribor, Slovensko društvo za celiakijo, Bolnišnica Sombotel (Szombathely) in Društvo za celiakijo Železne županije.

V okviru projekta so v minulih treh letih med drugim izvedli več delavnic priprave brezglutenskih obrokov, predavanja za strokovno in širšo javnost ter predstavitev projekta na srečanjih in konferencah. Izdali so tudi dvojezične publikacije projekta: glasila, splošne letake o projektu, letake za mlade in strokovno javnost, zbornike projekta, slikanico ter pred nekaj dnevi, kot krono, še prav lepo dvojezično brezglutensko kuharico s slovenskimi in madžarskimi jedmi.

V njej je malo manj kot 50 receptov za vsakdanje, pa tudi praznične jedi, ki bodo pomagali bolnikom in njihovim svojcem ter prijateljem, ki se morajo včasih spopasti s tovrstno kuhinjo, od predjedi, juh, enoločnic do glavnih jedi in sladicami. Kruh pa ima svoje, »uvodničarsko« mesto. Recepte so prispevali člani Slovenskega združenja za celiakijo in Društva za celiakijo Železne županije iz madžarskega Sombotela, pregledala in s koristnimi nasveti pa sta jih opremila tudi dietetika Jože Lavrinec in Aja Mijatov.

STA, R. O. K.