Kuhnapato: Dišeče in tradicionalno tudi na Gorenjskem

Zdrave jedi, ki z lokalno tradicijo sicer nimajo veliko skupnega, so pa plod ponudbe narave v obdobju, ko so se pripravljale.

Objavljeno
05. maj 2017 01.06
A. P.
A. P.
Tradicionalne jedi, ki jih ni bilo treba preoblačiti v »bolj zdrave«. Zdrave jedi, ki z lokalno tradicijo sicer nimajo veliko skupnega, so pa plod ponudbe narave v obdobju, ko so se pripravljale. In štruklji! To je bilo na jedilniku v Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku, ko so ga v zadnji predfinalni etapi tekmovanja Kuhnapato zavzeli gorenjski osnovnošolci.

Malo manj skupin osnovnošolcev, kot smo za to gastronomsko zanimivo regijo vajeni, se je predstavilo pred strokovnjaki svojega poklica. Nastopili so otroci osnovnih šol Jela Janežiča Škofja Loka, Gorje in OŠ Staneta Žagarja Lipnica - Kropa. Morda so največ pozornosti pritegnili otroci iz Škofje Loke, ki so se pri izbiri zdravih kosil in tekmovalnih jedi posvetili kulturni dediščini svojega kraja. Pojasnili so nam, v čem se razlikujeta loška smojka in loška mešanica in kaj pravzaprav vse to pomeni. Obema je namreč skupna repa, nekje kisla in drugje sveža, nekje je skoraj pomembnejša oblika, drugje pripoved in seveda sestavine. Eno so smodili, saj je postopek v starih časih narekoval dolgotrajno pripravo: gospodinje so odhajale na delo, in ko so se vrnile, so se nekatere jedi ali nekateri njihovi deli prismodili. To je pomenilo, da je obed pripravljen! V nasprotju s prenekatero drugo jedjo je smojka ostala »doma«, saj je ne srečamo v drugih slovenskih regijah.

V loško mešanico so zmešali vse, kar je zima ponujala v shrambah, zato ji daje posebno vrednost družba kisle repe in kislega zelja – v istem loncu. Še zanimivejša je zgodba. Po pripovedih je beračenje v Škofji Loki nekdaj veljalo za poklic; berači so bili vpisani v poseben register, njihovo delo pa je potekalo predvsem ob petkih in se je končalo pri kapucinskem samostanu, ob topli skledi mešanice, kakor so jed poimenovali. Obred je sčasoma dobil takšno veljavo, da so jed prevzeli tudi drugi prebivalci mesta in jo ohranili do danes.

Pred sklepnim dejanjem, finalom, ki bo 31. maja v gostilni Pečarič v Ljubljani, se projekt Kuhnapato seli še v ZDA, kjer bodo otroci na pobudo Urada vlade RS za komuniciranje nastopili na dnevu odprtih vrat evropskih veleposlaništev ter s slovenskim jedilnikom navdušili otroke Washingtona. Ob tem je izšla tudi kuharica v angleškem jeziku s 65 recepti iz petletnega delovanja projekta, pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade dr. Mira Cerarja. V ZDA bodo odpotovale štiri osnovnošolke iz Ajdovščine, njihovo poslanstvo pa je ponuditi slovenski jedilnik: zajtrk, kosilo in popoldanska malica za 113 javnih šol ali 50.000 učencev.