Kuhnapato: Dober tek, Washington D. C.

Zakladnico slovenskih jedi so šolarke iz Ajdovščine v sklopu projekta Kuhnapato predstavile v ZDA. Dišalo je po Sloveniji.

Objavljeno
27. maj 2017 17.34
A. P.
A. P.

Hrana združuje ali povezuje – celo celine! Zakladnico slovenskih jedi, ki jo osnovnošolci oživljajo že sedem let, okusne podobe slovenskih krajev, posebnosti in kulturnih običajev, so s projektom Kuhnapato spet predstavili v ZDA: otrokom javnih šol v Washingtonu in tudi veliko širši javnosti.

Washington slavi 10. maj kot dan hrane in županja Muriel Bowser ga je tokrat razglasila za slovenski dan hrane. Kako je bilo to videti? Skupina šolark iz Ajdovščine je slovenski jedilnik, za zajtrk, kosilo in popoldansko malico, ponudila 113 tamkajšnjim javnim šolam – 50.000 otrokom. S pomočjo DC Central Kitchen in Sodexo Magic so ta dan v šolskih kuhinjah ali kavarnah postregli s frtaljo, šelinko s polento in mesno-jajčno solato.

Dišalo je po Sloveniji. Tudi na osnovni šoli Harriet Tubman, kjer so proslavili ta dan, pripoveduje organizatorka in pobudnica Anka Peljhan.

Na jutranji proslavi ob začetku dogodka je imel govor veleposlanik RS v Washingtonu dr. Božo Cerar, pozdrav v spodbudo je dodala še ravnateljica šole. Po ameriški tradiciji so otroci zapeli slovensko himno in dvignili slovensko zastavo. Skupaj so si ogledali film o Sloveniji, šolarke iz Ajdovščine pa so pripravile predstavitev o zanimivostih Slovenije in njenih kulinaričnih posebnostih.

Naša ekipa je vsem sodelujočim šolam podarila knjižico z recepti v angleškem jeziku, nastali so na podlagi nekajletnega raziskovanja kulturne dediščine slovenskih šolarjev. Kdor bo hotel, se bo lahko priprave slovenskih jedi lotil tudi sam, knjižica bo čakala v knjižnicah.

Da bi se delček slovenskih jedi še močneje vtisnil v spomin ameriških šolarjev, so z razredom otrok izvedli tudi kuharsko delavnico. Ob užitkih pri mešanju polente, rezanju sadja in zelenjave, gnetenju testa so otroci izmen­jali znanje in navezali družabne stike. 

Lepilo zanje so bile primorske jedi, saj je tokrat v Washington odpotovala skupina učencev iz Ajdovščine. Foto: A. P.S projektom Kuhnapato so slovenski otroci že tretje leto popestrili dogajanje tudi na dnevu odprtih vrat evropskih veleposlaništev 13. maja. To je dan, ko si vsako diplomatsko predstavništvo po svoje prizadeva kar se da zanimivo privabiti potencialne obiskovalce svoje države. V prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu so slovenski otroci predstavili del naše kulture v povezavi s tradicionalno hrano in navdušili skoraj 3000 ljudi. Kot mlade promotorke tradicionalnih primorskih prigrizkov v moderni obliki so nastopile Zala Gruntar, Urška Vidmar, Tanaja Odar in Taša Ličen z mentorico Petro Ušaj iz OŠ Šturje Ajdovščina. Spomnimo: ta šola sodeluje v projektu Kuhnapato že šesto leto in svoje poslanstvo opravlja z odliko, saj smo z njihovo pomočjo spoznali veliko najzanimivejših jedi njihovih non, ki bi drugače odšle v pozabo. S svojim pristopom so ne nazadnje spodbudili lokalne gostince, ki zdaj tudi zavoljo njih na svojih krožnikih spet ponujajo polento, šelinko, razne toče in mineštre.