Kuhnapato: Po 50.000 obrokih za vrstnike še veliki finale

Finale projekta Kuhnapato ali tradicija in zdravje s sezonskimi sestavinami iz okolice v privlačnih stvaritvah na krožniku.

Objavljeno
03. junij 2017 17.13
Anka Peljhan
Anka Peljhan
Finale tradicije in zdravja, s sezonskimi sestavinami iz okolice v privlačnih stvaritvah na krožniku. Vse to pa vpeto v zgodbe, ki jih je pisala kultura prehranjevanja naših babic. Osemnajst skupin nadobud­nih kuharjev iz vseh slovenskih regij, ki so v letošnjem projektu Kuhnapato kar nekajkrat prepričale ocenjevalce, se je na zadnji majski dan v gostilni Pečarič v Ljub­ljani s še bolj dodelanimi kulinaričnimi kompozicijami pogumno postavilo pred strokovno komisijo. To so sestavljali dr. Janez Bogataj, Tanja Pintarič (gostilna Rajh), Valter Kramar (Hiša Franko), Tomaž Bolka (gostilna Krištof), Drago Bulc in dr. Katja Povhe Jemec (ministrstvo za zdravje).

Od novembra do marca so otroci vsaj enkrat na mesec kuhali za svoje sošolce in tako željo po sendvičih preusmerjali v željo po zelenjavi in sadju. Skupaj so pripravili približno 50.000 obrokov, prilagojenih letnemu času in okolju, iz katerega prihajajo. Akcija je postavila nove mejnike v sodelovanju učencev na vseh ravneh in nastale so raznolike skupine, v katerih namesto tekmovalnosti vladata spoštovanje in prijateljstvo. Šolska kosila so nato v aprilu priredili v tekmovalne ali butične različice jedi. Na šestih regijskih tekmovanjih v priznanih slovenskih gostilnah smo bili priča tradicionalnim jedem, ki so bolj ali manj izpolnjevale kriterije ocenjevanja. Letošnje glavno vodilo je bilo ustvariti zdrav obrok, vpet v tradicijo domačega kraja, kar pomeni, da so maščobe v jedeh prednikov nadomestili s sezonsko zelenjavo in sadjem ter jih prilagodili današnjim potrebam telesa. S poudarkom na zelenjavi smo hkrati sledili ciljem kampanje Dober tek, Slovenija, nastale na pobudo ministrstva za zdravje, pod katero deluje tudi letošnji program Kuhnapato.

Da bi se prepričala o kuharskih veščinah mladostnikov, nas je na finalu spet obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ker tudi sama zelo rada kuha in uporablja zelenjavo z domačega vrta, se je dodobra pozanimala o receptih in z veseljem pokusila jedi naše dediščine v modernih izvedbah zavidljivih okusov. Vriski sreče in solze razočaranja so sklenili sklepni dogodek, saj zmagati ne morejo vsi. Pa vendar vsem sodelujočim poklon za izjemen trud pri spodbujanju vrstnikov, naj posegajo po bolj zdravih jedeh. Letošnji zmagovalci so: skupini Nonini vajenci z repinko in kakavovim pecivom s češnjami ter Polentarji s polentino prežganko z mladim grahom in skritki s šparglji, obe z OŠ Dornberk, skupina Središke Antone z OŠ Središče ob Dravi z Antonovo župo s svinjskim repom in sirovim krapcem ter skupina Kozjanski zmajčki z OŠ Kozje s korejevcem in kozjansko kruhovo potico.