Kuhnapato: Velike kuhalnice, veliko znanje

V Gostilni Pečarič, na Vrhovcih v Ljubljani, so otroci v sklopu projekta Kuhnapato pripravili navdušujoč kulinarični dogodek!

Objavljeno
28. april 2017 13.10
A. P.
A. P.
Mladost je norost, radi pripomnimo ob pretirani mladostniški razposajenosti, toda v predprazničnih dneh so ta rek demantirali osnovnošolci osrednje Slovenije in Notranjske. V Gostilni Pečarič, na Vrhovcih v Ljubljani, kjer so si tradicijo izbrali za svoje poslanstvo, so otroci pripravili navdušujoč kulinarični dogodek, v celoti!

To je bil še en lep tekmovalni dan projekta Kuhnapato, letos pod okriljem ministrstva za zdravje, v okviru nacionalnega programa Dober tek, Slovenija. Ob tem, da so se s kuhalnicami merili, kdo je večji in spretnejši, so šolarji pripravili zanimiv kulinarični dan z vonjem po osrednji Sloveniji in okolici. Tokrat so bili pogledi komisije uprti v predstavnike osnovnih šol Vižmarje - Brod, Jožeta Moškriča, Danile Kumar (mednarodna smer), Sostro, Notranjskega odreda Cerknica in Prestranek.

S svojimi jedmi in zgodbami so pripovedovali, da je treba spoštovati »zakone« predprazničnega obdobja, ko skrbimo za pripravljenost telesa (na vnos zanj težje prebavljivih živil), in poprazničnega, ko v ospredje pride gospodarnost – nič se ne vrže stran.

Ni jih zmotilo, da so bile kuhalnice skoraj večje od njih, da so jim pod prste gledali strokovnjaki svojega poklica, niti to, da so se, ne nazadnje še tako majhni, znašli v popolnoma »novi kuhinji«. Z vsemi gledalci v podobi obiskovalcev, sorodnikov in strokovne komisije so delili znanje, izkušnje in si pustili svetovati pri piljenju kuharskih veščin.

Da je bila Ljubljana z okolico že od nekdaj stičišče različnih kultur drugih slovenskih regij ali začasno pribežališče tujcev, križišče trgovskih poti in potnikov, se še danes kaže na krožnikih, ki jim rečemo tradicionalni, in tudi takih, katerih različice najdemo v različnih koncih naše domovine in celo onstran meja. Kljub temu pa smo spoznavali tudi posebnosti, ki so zaznamovale okolico našega glavnega mesta, predvsem pa dobrote Notranjske, pripravljene po postopkih, ki so jih »zaukazale« babice.

Ker je bilo tekmovanje na dan, ki je v naši kulturi eden pomembnejših mejnikov kulinaričnih zapovedi, smo bili deležni brezmesnih različic, jedi dediščine, z razlago. In ne glede na starost (ali velikost) ustvarjalcev smo bili presenečeni nad pogumom šolarjev in spoštovanjem do svojega dela, ki so ga ponosno predstavili komisiji.

Recepte najdete v prilogi Odprta kuhinja.