Maj v kuhinji s Slavko Ilich

Še malo in bom posadila letošnje paradižnike, vendar ne, dokler ne bodo mimo ledeni možje! Le redkokdaj se izneverijo.

Objavljeno
04. maj 2017 19.14
Posodobljeno
06. maj 2017 08.00
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Pa je že maj! Ledene sape pred prvim majem so že povzročile nekaj panike. Figi, že obloženi s plodovi, sva z Iztokom čez noč ovila s kopreno, da ne bi pomrznili. Upam, da je za letos mimo!

Sicer pa so se visoke grede spet izkazale. Čez noč ohranijo nekaj dnevne toplote in jih je tudi lažje pokriti, če grozi pozeba. Le zemlja v njih se posede in jo je treba dosuti. Letošnje muhasto vreme me je na vrt zvabilo že marca. Presadila, pravzaprav kar z lopato sem prenesla solatke (radiče, rukolo in azijske listnate rastlinice), ki so pokukale iz slame, na gredo, ki sem ji prvi dosula kompost in zemljo. Drugo gredo sem pripravila za novo »sezono« konec aprila, takoj ko smo pojedli zadnji motovilec in cime zelja. Tretja bo na vrsti po prvomajskih praznikih. Samo še seme brstičnega ohrovta, listnega zelja in različnih brstičnih brokolijev bom pobrala … ko bo zrelo!

Pred aprilskim mrazom pa se je zgodilo še nekaj, kar moram omeniti. Dobila sva skoraj poln škrnicelj mavrahov! Letos nama niso »prišli na pot«, se naju je pa spomnil prijatelj Jože in delil svojo bero tudi z nama! Zato sem mavrahe za prvo jed naredila z jajci, nekaj pa sem jih posušila. Za vnuka, ki imata rada gobovo juho, sušene gobe pa imajo tudi »boljši« okus (pravi Martin).

… in, in nato so pogledali iz zemlje prvi šparglji. Ker sem jih sadila šele lani (resda že triletne sadike), jih letos še ne smem vseh porezati. Zato moram svojo kuharijo dopolnjevati s kupljenimi! Obogatila sem jo z »rižoto« iz kamuta (ki ga premalo uporabljam) s šparglji in čebulicami čemaža. Ko čemaž odcveti in se začnejo čebulice debeliti, jih izkopljem (tako hkrati omejujem njihovo širjenje po vrtu) in uporabim. Tudi namesto česna …

Poleg čemaža in regačice sem na starem vrtu v kotu pustila rasti koprive. Ker jih je lažje krotiti kot prvi dve »zelenjavi«, jih bom posadila tudi na novi vrt. Za vsak primer, da mi ne »uidejo«, v lonec brez dna. Omejevala jih bom tudi s pridnim rezanjem mladih poganjkov, ki se, med drugim, dobro obnesejo v njokih! Okus sem oplemenitila še z mladim žajbljem na maslu. Odlični so bili, priporočam!

Na koncu sem bila, seveda, prepozna, da bi pokrila in silila enega od treh grmov rabarbare, ki jih imam. Na starem vrtu je že ušla v cvet, tako da bom to naredila prihodnje leto. Torej sem kupila lepo rdeča stebla rabarbare in jo spekla pod kapo drobljenca. Tudi ta sladica je požela pohvale!