Mini revolucija kokosove moke

Fino mleta se je pojavila v začetku 2012.

Objavljeno
12. september 2014 13.38
Tatjana Eberl
Tatjana Eberl

Fino mleta kokosova moka se je pojavila približno v začetku leta 2012. Meni v spomin vedno prikliče, kako je mentorica Britta Diana Petri, pri kateri sem se takrat izobraževala, napovedala naslednjo delavnico z besedami: »Zelo zanimivo bo, pripravljali bomo čisto pravi 'krompirjev' pire, biskvit brez oreščkov in maščobe in še kaj!«

Ker sem se izobraževala za svetovanje in pripravo veganske presne prehrane, mi ta napoved nikakor ni šla v kontekst programa. Na delavnici so že zjutraj stekle priprave in zares smo pripravljali omenjene jedi (seveda čisto pravi krompirjev pire ni bil iz krompirja, le zelo podoben mu je bil, tako po okusu kot videzu), vse presne, glavna sestavina pa je bila fino mleta kokosova moka, ki jo je v Nemčiji registrirana blagovna znamka prav takrat uvedla na trg. Za presno pripravo jedi je bila to po svoje mini revolucija, saj je bilo z njo mogoče nekatere jedi pripraviti v veganski presni izvedbi, vendar tako, da so bile izredno podobne običajnim. Sama jo zelo pogosto uporabljam; pravzaprav je postala neprecenljiva in nepogrešljiva sestavina moje presne »kuharije«.

Alernativna pšenici

Kokosova moka je narejena iz zmletega kokosovega mesa in ima visoko vsebnost vlaknin (od vseh vrst moke najvišjo); je izvrstna izbira za vse, ki morajo omejiti vnos ogljikovih hidratov. V splošnem vsebuje kokos veliko mineralov, mikroelementov in vitaminov, pa tudi dragocene snovi, kot so kalij, selen, baker, železo, vitamin E in vitamini skupine B. V njem ni glutena, ki bi lahko dražil črevesje, niti snovi, ki bi zavirale porabo kalorij, zato deluje dobro tudi pri izgubljanju teže, zaradi veliko vlaknin pripomore tudi k občutku sitosti, kar ni nepomembno. Redno uživanje kokosove moke uredi prebavo in odpravi občutek napetosti v trebuhu. V eni žlički se skriva le 30 kalorij. Kokosova moka je tudi hipoalergena, zato je alternativa pšenici. Najpogosteje pa se uporablja za peko kruha, tort, pit in drugih dobrot, pri klasičnih receptih je najboljši rezultat, če 15 do 25 odstotkov klasične moke nadomestimo s kokosovo.

Zanimivo je tudi poudariti, da vsebuje še približno 12 odstotkov kokosovega olja in 20 odstotkov visokokakovostnih beljakovin.

A ker je ta kolumna namenjena superhrani in predvsem veganskim vitalnim (presnim) receptom, vas zdaj puščam v družbi dveh presnih receptov, pri katerih uporabite fino mleto kokosovo moko (zmleta mora biti v »prah«, ne v grobe kosmiče). Najdete jo lahko pri številnih proizvajalcih, ki tudi sicer ponujajo kokosove izdelke, prodajajo pa jo v trgovinah z alternativnimi, ekološkimi živili.