Najboljši sommelier znova Gašper Čarman

Izbor sommelierja Slovenije: Za naslov so se potegovali štirje finalisti. Zmagovalec aprila odhaja na svetovno prvenstvo.

Objavljeno
01. december 2015 10.29
Katja Željan
Katja Željan
Zemono – Gašper Čarman je lanskemu naslovu najboljšega sommelierja v Sloveniji sinoči v dvorcu Zemono dodal še letošnjega. »Obakrat je bilo tekmovanje zelo zahtevno, a izšlo se je še drugič, z rezultatom pa sem zelo zadovoljen,« je po razglasitvi povedal Čarman.

»Lanski preizkus je bil zahtevnejši, saj je bil zame prvi. Letošnji je verjetno tudi moj zadnji, bom pa z veseljem pomagal mladim tekmovalcem, ki se bodo odločili za nastop na tovrstnem izboru,« je dodal Gašper Čarman, ki bo aprila zastopal slovenske barve na svetovnem prvenstvu sommelierjev v argentinski Mendozi.

»Na lanskem svetovnem prvenstvu na Japonskem sem si nabral veliko izkušenj: pa ne le o teoretičnem znanju, temveč tudi, kako se na takšnem tekmovanju znajdeš. Verjamem, da mi bo zato laže, priprave na svetovno prvenstvo pa se začnejo že jutri,« je bil sinoči zadovoljen Čarman, ki je premagal Martina Gruzovina, Igorja Dornerja Radosavljevića in Davida Alaima.

Predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja glede na znanje, ki so ga letošnji finalisti pokazali, upa na odtenek boljši rezultat, kot ga slovenski tekmovalci običajno osvojijo na svetovnih prvenstvih. »Na tovrstnih tekmovanjih so najdlje prišli do polfinala. Za finale je treba pokazati še nekaj več: več izkušenj, znanja in samozavesti. Mogoče nam prav samozavesti nekoliko primanjkuje. Zelo bi bil vesel, če bi imeli na izboru najboljšega sommelierja Slovenije tudi žensko predstavnico, saj imamo v naši državi veliko zelo dobrih sommelierk,« pravi.

Najboljšega sommelierja v naši državi izbiramo že od leta 1995. »Svetovni vrh sommelierstva sestavljajo Japonci, Francozi, Italijani in Nemci. Če pomislimo, da je svetovni prvak Paolo Basso že leta 2000 v Kanadi osvojil drugo mesto in zatem kot najboljši sommelier sveta zmagal šele leta 2013 na Japonskem, si želim, da bi tudi Slovenija imela tekmovalca, ki bi se načrtno pripravljal toliko časa, da bi mu bilo lažje konkurirati velikanom iz vinsko razvitih dežel,« meni podpredsednik društva Davorin Škarabot.