Mlečna velikanka
Na Festivalu čokolade v Radovljici se od leta 2016 ne ponašajo zgolj z nazivom sladka prestolnica Slovenije, ampak tudi z novim rekordom - največjo čokolado na svetu. Izdelali so jo v čokoladnici Cukrček, kjer je desetčlanska ekipa v skoraj 14 dneh vlila 22.500 tablic, ki so skupaj tehtale kar tono in 450 kilogramov. Čokolada, ki so si jo privoščili obiskovalci festivala, je merila kar 142,35 kvadratnega metra.
Mlečna velikanka je merila kar 142,35 kvadratnega metra. Foto: Mavric Pivk/Delo
Bujta repa - iz železnega kotla v želodčke
Na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani so leta 2013 v velikanskem, 3600-litrskem kotlu skuhali kar 1089,5 kilograma znamenite prekmurske bujte repe, ki so jo nekdaj pripravljali v času kolin. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili med več kot 3000 obiskovalcev, ki so bili nad njo navdušeni.
Obiskovalci so si obliznili vseh deset prstov. Foto: Bakal Oste/Slovenske novice
Slovenska baklava
Med rekorderji bi se lahko znašla tudi slovenska baklava. Leta 2016 je jubilejni 10. Festival bosanske hrane namreč potekal v znamenju podiranja Guinnessovega rekorda z najtežjo in najdaljšo baklavo na svetu. Osemnajst kuharic Ženskega združenja ZemZem je pripravilo 309 kilogramov in 839 gramov težko ter 18,75 metra dolgo baklavo.
Gosti so jo, skupaj s skodelico prave bosanske kave, ki so je nakuhali kar 310 litrov, pojedli v slabe pol ure. Žal pa se iz komisije Guinnessovih rekordov po vsej zahtevani dokumentaciji niso več oglasili, tako da rekord (za zdaj) ostaja »le« v spominu kuharic in vseh, ki so pomagali pri doseganju rekorda.
Osemnajst kuharic Ženskega združenja ZemZem je pripravilo 309 kilogramov in 839 gramov težko ter 18,75 metra dolgo baklavo. Foto: Leon Vidic/Delo
Kulinarične dogodke smo zbrali in umestili v interaktivni zemeljevid Slovenije, ki ga bomo sproti dopolnjevali in posodabljali.